Ragú z jackfruitu s cestovinami

Tento recept je pre všetkých, ktorí radi skúšajú nové potraviny a neboja sa experimentovať. Poznáte jackfruit? Je to ovocie, ktoré vám svojou konzistenciou pripomenie mäso. Jackfruit síce nerastie v našich končinách a musí sa dovážať, nepatrí medzi neekologické potraviny. Na jeho vypestovanie je potrebné najmenšie množstvo vody zo všetkých druhov ovocia a zeleniny aj obilnín. A pri pestovaní nie sú potrebné žiadne pesticídy, pretože sa jackfruit pred škodcami dokáže brániť sám.

Ak ma už nejakú dobu sledujete, tak viete, že pri varení dávam prednosť lokálnym a sezónnym potravinám. A kedže chcem jedlu, ktoré pripravujem, dodať  čo naviac zdravia, enzýmov a nutričných látok, mám aj svoj neveľký zoznam prevažne japonských ochucovadiel, na ktoré nedám dopustiť. Ale keďže ma vždy bavilo ochutnávať nové chute a experimentovať v kuchyni, občas vyskúšam aj exotickejšie suroviny, ktoré netvoria základ môjho jedálnička, ale jeho doplnok.

Jackfruit sa dá pripraviť na mnoho spôsobov, ja som v tomto recepte pripravila ragú, ktoré sa v klasickom prevedení robí s mletým mäsom. Narozdiel od mäsovej verzie, budete mať túto jackfruit verziu hotovú do 30 minút. Ešte sa pristavím, pri jednej ingrediencii a tou je čerstvý fenikel. Krájam ho tu na čo najmenšie kocky, ale treba počítať s tým, že ostane chrumkavý. Mne to vyhovuje, ale ak vám nie alebo fenikel nemusíte, pokojne ho vynechajte a dajte viac stopkatého zeleru.

Toto jedlo som zaradila do kategórie bezlepkových, pretože je veľmi jednoduché pripraviť ho v bezlepkovom variante.  Použijte bezlepkové cestoviny a bezlepkové sladidlo. Ja dávam jačmenný slad, ktorý má trochu karamalovú chuť, ale nie je bezlepkový.

 

Ingrediencie na 4 porcie:

1 konzerva jackfruitu (400 g)  – odporúčam Bio jackfruit od firmy Jackies
1 menšia červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 PL olivového oleja
1 nožička stopkatého zeleru
menší kúsok (1/3) feniklu (nie semienka ale plod) – môžete vynechať a nahradiť ešte 1 kúskom zeleru
1/2 ČL soli
2 PL omáčky Tamari
1 PL jačmenného sladu (pre bezlepkovú verziu dajte ryžový alebo javorový sirup)
trošku mletého čierneho korenia
trochu sušenej bazalky
2 PL paradajkového pretlaku
300 ml pasírovaných paradajok
200 g cestovín podľa vlastného výberu (pre bezlepkový variant sa najlepšie hodia kukuričné alebo kukurično-ryžové cestoviny)
trochu nastrúhaného (vegan) syra na podávanie – dala som vegan mozzarelu


Potrebný čas: 30 minút

 

Postup:

Jackfruit rozoberte na menšie kúsky. Prípadné väčšie zrnká vyhoďte a v sitku poriadne prepláchnite studenou vodou. Nechajte ho odkvapkať a potom ho nakrájajte na ešte menšie kúsky.

Dajte variť vodu na cestoviny.

Pripravte si všetku zeleninu. Cibuľu nakrájajte nadrobno. Zeler pozdlžne rozrežte na tretinky a tie potom nakrájajte na malé kúsky. Z feniklu odstráňte vrchnú šupku, vyrežte zospodu drevnatú časť a plátky nakrájajte na rovnako malé kúsky ako zeler. Cesnak nasekajte nadrobno alebo prelisujte.

Do väčšej panvice dajte olej so soľou a pridajte nakrájaný jackfruit. Minútu dve restujte. Vhoďte všetku zeleninu okrem cesnaku a restujte približne 5 minút. Priebežne miešajte. Pridajte cesnak, omáčku Tamari, paradajkový pretlak a dobre premiešajte. Podlejte jednou naberačkou horúcej vody (dávam vodu z hrnca, kde varím cestoviny) .

Potom pridajte mleté čierne korenie, bazalku a pasírované paradajky. Duste približne 10 minút a nakoniec vyrovnajte kyslosť primiešaním sladu alebo sirupu.

K ragú primiešajte uvarené a odkvapkané cestoviny a ihneď podávajte. Na tanieri môžete posypať nastrúhaným syrom.

Dobrú chuť ♥

Tento recept si môžete vytlačiť vo formáte pdf. Stačí ak kliknete tu >>> Ragú z jackfruitu s cestovinami

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.