Chilli z pinto fazule s karamelizovanou cibuľkou

Fazuľa pinto je celkom bežná stredne veľká strakatá fazuľa. Mám ju veľmi rada. Určite ju zoženiete v dobrom hypermarkete alebo e-shope. Ak ju nemáte, dajte inú hnedú stredne veľkú fazuľu.

V januári, kedy sú podľa TČM obličky na vrchole svojich síl, môžete dať fazuľu adzuki. Je to mešia fazuľka, varí sa kratšie a pôsobí veľmi posilňujúco práve na obličky. Kúpite ju v obchodoch so zdravou výživou. Aj s ňou chutí toto chilli výborne.

Karamelizovaná cibuľka dodáva tomuto chilli skvelú chuť. Ide vlastne o to, že cibuľu len nespeníme, ale necháme ju restovať až kým mierne chytí farbu. A potom ju ešte dusíme 5 minút, pričom ju priebežne podlievame troškou vody. Takže nič komplikované:)

Ingrediencie na 2 – 3 porcie:

1 – 1,5 hrnčeka uvarenej fazule pinto (alebo inej hnedej stredne veľkej fazule, hodí sa aj adzuki)
1 batát
150 g kukurice z nálevu (odkvapkanej)
3  PL olivového oleja
1 ČL soli
1 väčšia cibuľa
1 – 2 strúčiky cesnaku
200 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
4 PL paradajkového pretlaku
1/2 ČL sušeného oregana
trošku mletého chilli (+ jedna čerstvá alebo sušená chilli paprička pre tých, ktorí majú radi pikantnejšie)
1 ČL údenej papriky
1-2 PL omáčky Tamari


Potrebný čas: 30 minút + namáčanie a varenie fazule vopred

Postup:

Cibuľu nakrájajte nadrobno, batát na kocky veľké asi 1,5 centimetra. 

Cibuľu orestujte na oleji so soľou, až kým nezačne chytať farbu. Potom ju podlejte lyžicou vody a duste, kým sa voda vyparí. Znovu podlejte lyžicou vody a tento postup opakujte približne 5 minút.

Pridajte nasekaný cesnak a kocky batátu a duste prikryté na miernom ohni asi 3 minúty.

Okoreňte oreganom, chilli a údenou paprikou, podlejte vývarom a varte prikryté 10 minút.

Potom pridajte pretlak, fazuľu a kukuricu a varte ešte približne 5 minút, kým su batáty mäkké. Dochuťte omáčkou Tamari a varte ešte jednu minútu.

Ak nemáte batát alebo sa ponáhľate, urobte si túto skrátenú verziu: Postup je rovnaký, len vo fáze, kedy dáte cesnak, pridajte rovno aj paradajkový pretlak a dajte menej vývaru, aby jedlo nebolo príliš riedke. Ochuťte korením a pridajte fazuľu bez tekutiny a kukuricu (môžete ju vynechať) a varte ešte približne 5 minút. Dochuťte omáčkou Tamari a varte ešte jednu minútu.

Dobrú chuť ♥

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre
  1. Anna píše:

    Veľmi super recepty

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.