Fazuľa pinto je celkom bežná stredne veľká strakatá fazuľa. Mám ju veľmi rada. Určite ju zoženiete v dobrom hypermarkete alebo e-shope. Ak ju nemáte, dajte inú hnedú stredne veľkú fazuľu.
Karamelizovaná cibuľka dodáva tomuto chilli skvelú chuť. Ide vlastne o to, že cibuľu len nespeníme, ale necháme ju restovať až kým mierne chytí farbu. A potom ju ešte dusíme 5 minút, pričom ju priebežne podlievame troškou vody. Takže nič komplikované:)
1 hrnček uvarenej fazule pinto (alebo inej hnedej stredne veľkej fazule)
1 batát
150 g kukurice z nálevu (odkvapkanej)
3 PL olivového oleja
1 ČL soli
1 väčšia cibuľa
1 – 2 strúčiky cesnaku
200 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
4 PL paradajkového pretlaku
1/2 ČL sušeného oregana
trošku mletého chilli
1 ČL údenej papriky
1 PL omáčky Tamari
Cibuľu nakrájajte nadrobno, batát na kocky veľké asi 1,5 centimetra.
Cibuľu orestujte na oleji so soľou, až kým nezačne chytať farbu. Potom ju podlejte lyžicou vody a duste, kým sa voda vyparí. Znovu podlejte lyžicou vody a tento postup opakujte približne 5 minút.
Pridajte nasekaný cesnak a kocky batátu a duste prikryté na miernom ohni asi 3 minúty.
Okoreňte oreganom, chilli a údenou paprikou, podlejte vývarom a varte prikryté 10 minút.
Potom pridajte pretlak, fazuľu a kukuricu a varte ešte približne 5 minút, kým su batáty mäkké. Dochuťte omáčkou Tamari a varte ešte jednu minútu.
Ak nemáte batát alebo sa ponáhľate, urobte si túto skrátenú verziu: Postup je rovnaký, len vo fáze, kedy dáte cesnak, pridajte rovno aj paradajkový pretlak a dajte menej vývaru, aby jedlo nebolo príliš riedke. Ochuťte korením a pridajte fazuľu bez tekutiny a kukuricu (môžete ju vynechať) a varte ešte približne 5 minút. Dochuťte omáčkou Tamari a varte ešte jednu minútu.
Dobrú chuť ♥
Stiahnite si zdarma e-book
Prečo a ako viac variť bez mäsa, mlieka, vajec a cukru