Rýchly a výborný fazuľový guláš

Dá sa povedať, že toto je taký základný recept na fazuľový guláš. Všetko, čo potrebujete na jeho prípravu, máte určite doma. A podľa nálady či chuti ho môžete ozvláštniť zeleninou či hubami alebo zaujímavými ochucovadlami.

Najčastejšie ho pripravujem práve v tejto základnej verzii. A to hlavne preto, že:

  • Takto nám veľmi chutí.
  • Je hotový za 15 minút. Teda, ak si fazuľu uvaríte vopred.
  • Varím ho aspoň na dva dni dopredu a radšej si k nemu tesne pred konzumáciou nachystám čerstvo uvarenú zeleninu (napríklad naparenú, podusenú alebo v zime pečenú). Verím totiž, že tepelne upravená zelenina je najzdravšia vtedy, ak ju zjeme čo najrýchlešie po jej uvarení. Viac sa dozviete v mojom e-booku zdarma.

Ingrediencie na 4 porcie:

4 hrnčeky uvarenej hnedej fazule (približne 2,5 hrnčeka suchej)
2 PL oleja
3/4 ČL soli
2 cibule
2 – 3 strúčiky cesnaku
2 ČL sladkej červenej papriky
1/2 ČL mletej údenej papriky
2 bobkové listy
6 guličiek nového korenia
mleté chilli podľa chuti (môžete vynechať)
kvalitná sójová omáčka (Shoyu alebo Tamari bez lepku) na finálne dochutenie
1 PL kukuričnej maizeny (dávam nebielenú)


Potrebný čas: 15 minút + namáčanie a varenie fazule vopred

Postup:

Fazuľu namočte na 10 – 12 hodín. Vodu zlejte a fazuľu varte v novej vode, najlepšie v tlakovom hrnci. Pridajte saturejku a asi 5 centimetrový kúsok sušenej morskej riasy kombu.

Sušené morské riasy sa stali bežnou súčasťou mojej kuchyne. Sú neoceniteľným zdrojom cenných látok, dokážu odvádzať z tela škodliviny a pomáhať organizmu pri zdravotných problémoch. Viac sa o ich používaní dozviete v článku >>> Morské riasy – poklad z hlbočín.

Cibuľu a cesnak ošúpte. Cibuľu nakrájajte nadrobno a speňte na osolenom oleji.

Pridajte všetko korenie a dobre premiešajte. Vložte uvarenú fazuľu aj s tekutinou, aby ste mali dostatok omáčky. Ak ste fazuľu varili s kombu riasou, nasekajte ju nadrobno a pridajte ku gulášu. Kombu sa v guláši stratí a vy mu dodáte ďalšie zdraviu prospešné látky.

Pridajte popučený cesnak a priveďte k varu. Na miernom plameni varte 5 minút.

Medzitým v troške studenej vody dobre rozmiešajte maizenu a pridajte ju na konci do gulášu. Dochuťte troškou omáčky Shoyu alebo Tamari. Varte ešte jednu minútu.

Vyberte všetko tuhé korenie. Podávajte s ryžou alebou inou obilninou podľa chute, nezabudnite doplniť zeleninou.

Dobrú chuť ♥

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť @laskavevarenie. Rada budem vašu fotku zdieľať. Vďaka!

Vyskúšajte aj ďalšie fazuľové recepty.

Fazuľové cookies s pekanovými orechami

Fazuľová polievka s krúpkami

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.