Fazuľa je veľmi kvalitný zdroj rastlinných bielkovín. A keďže základom zdravej stravy je pestrosť, je fajn striedať v jedálničku aj rôzne druhy fazule. V tomto recepte som použila veľkú bielu fazuľu, ale pokojne môžete dať aj menší druh. Fazuľu si vždy varím, tú v konzerve nekupujem. Je to oveľa zdravšie a pri troške plánovania to nie je ani časovo náročné. Pri jej varení používam morskú riasu Kombu a môj spôsob varenia, ktorý zabezpečí jej lepšiu stráviteľnosť, nájdete v postupe tohoto receptu.
2 neveľké hrnčeky suchej bielej fazule
2 PL olivového oleja
1 a 1/2 ČL soli
1 veľká červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 väčší batát (250 – 300 g)
trošku mletej rasce
mleté čierne korenie
1 ČL mletej sladkej papriky
1 bobkový list
200 – 300 ml horúceho zeleninového vývaru
400 – 450 ml paradajkovej šťavy (pasírovaných paradajok)
sušená bazalka
1 – 2 PL omáčky Tamari
petřžlenová vňať
čili olej (voliteľné)
citrónový olej (voliteľné)
Fazuľu vopred namočte na 10 až 12 hodín. Potom vodu zlejte a fazuľu dajte variť v novej. Priveďte k varu, chvíľu povarte (pár minút) a potom vodu zlejte a dajte novú studenú. Pridajte kúsok riasy Kombu a trochu sušenej saturejky alebo majoránky. Varte bez soli v tlakovom hrnci až kým je zafuľa uvarená. Trvá to približne 40 minút, v klasickom hrnci to bude trvať aspoň hodinu. Potom hrniec odtlakujte, pridajte 1 ČL soli a ešte 5 minút povarte. Celý tento krok môžete urobiť aj deň vopred.
Vo vyššej panvici či hrnci dajte restovať nadrobno nakrájanú cibuľu s olejom a 1/2 čajovej lyžičky soli. Keď cibuľa zosklovatie, pridajte popučený cesnak a batáty nakrájané na asi pol centimetrové kúsky. Pridajte rascu, mleté korenie, sladkú papriku a bobkový list.
Podlejte horúcim vývarom, toľko aby bol tesne nad zeleninou a prikryté duste približne 12 minút. Chceme aby boli batáty úplne mäkké. Potom uvarenú zmes popučte pučiakom na zemiaky. Pred tým nezabudnite vybrať bobkový list. Zmes nemusí byť dokonalo popučená, je fajn ak si zanechá nejakú štruktúru.
Ku zmesi pridajte paradajkovú šťavu, uvarenú fazuľu a sušenú bazalku. Prikryté ešte duste aspoň 5 minút, aby sa spojili chute.
Na poslednú minútu pridajte omáčku Tamari. Ak preferujete sladšiu chuť, pridajte lyžicu sladu. Kto má naopak radšej kyslejšie chute, môže si jedlo vyladiť troškou citrónovej šťavy alebo umeoctu.
Môj tip: Na tanieri si zvyknem túto fazuľu pokvapkať čili olejom a citrónovým olejom. Ak nemáte čili olej a jedlo nevaríte deťom, môžete počas varenia pridať trošku mletého čili.
Podávajte s celozrnným kváskovým chlebom, ktorý opečiete na troške olivového oleja. Mne k tomuto jedlu nevadí ani ryža.
Dobrú chuť ♥