Pohánkovo – kukuričná kaša s domácou nutellou bez cukru

Než sa dostaneme k receptu, mám pre vás 3 tipy, ako lepšie pripravíte vaše telo na nový deň:

  1. Ako prvú si dajte vlažnú alebo mierne teplú vodu s pár kvapkami citróna alebo jablčného octu. Dodáte telu tekutiny, keďže ich má po celej noci deficit a rozprúdite krv. Ale na studenú vodu zabudnite, je to pre prebudené telo šok a zvlášť pre žalúdok. A jeden pohár úplne stačí, viac je pre žalúdok zbytočnou záťažou.
  2. Rozprúďte lymfu krátkym pohybom nalačno. Stačí 10 – 15 minút ľahkej jógy či strečingu, ale ani zopár podrepov, kľukov či zhybov nie je na škodu. Beh a rýchla chôdza sa počítajú tiež. Pre lymfatický systém je ale dôležité urobiť to ešte pred raňajkami.
  3. Doprajte si teplé raňajky. Napríklad túto výbornú kašu, alebo nadýchanú ovsenú kašu Ale aj ľahká zeleninová polievka s miso pastou je skvelou voľbou na ráno. Kto nevyskúšal, neuverí:)

Vyskúšajte to aspoň týždeň každé ráno a potom mi dajte vedieť, ako ste sa cítili. Dobre?

Ako si uvaríte pohánkovo – kukuričnú kašu

Varím ju z pohánkovej krupice a kukuričnej krupice. Kaša sa varí dlhšie, približne 25 minút. Ale nebojte sa, nemusíte pri nej stáť. Krupice varím v ryžovom mlieku.

Ryžové mlieko sa vyrába fermentovaním ryže a vďaka tomu má prirodzene sladkú chuť. Neobsahuje tuk, preto ak chcete mať kašu ešte lahodnejšiu, môžete časť ryžového mlieka (približne 1/4) nahradiť kešu mliekom. Jeho výhodou oproti mandľovému mlieku je, že má neutrálnu chuť.

Ak kešu mlieko nemáte, netrápte sa. Veľmi často varím túto kašu len s ryžovým mliekom a je výborná.

Chuťovo sa kaša výborne hodí s domácou nutellou. Pripravíte ju zmiešaním masla z lieskových orieškov, kakaa a prírodného sladidla. Ja dávam ryžový slad alebo sirup a mám ju rada oveľa menej sladkú, ako je tá kupovaná. Pripravte si ju pokojne aj niekoľko dní vopred a uchovajte v chladničke.

Ak nemáte lieskovcové maslo, nahraďte ho mandľovým. Kašu tiež môžete posypať škoricou, či nasekanými vlašskými orechami alebo mandľami.

Ingrediencie na 2 porcie:

40 g kukuričnej krupice (nie instantnej)
50 g pohánkovej krupice
650 ml ryžového mlieka (časť, približne štvrtinu, môžete nahradiť kešu mliekom)
štipka soli
štipka mletej vanilky alebo časť vanilkového lusku
malý kúsok škorice vcelku
hrsť lieskových orieškov na ozdobenie a doplnenie chrumkavej zložky

Na domácu nutellu:
3 kopcovité ČL masla z lieskových orieškov
1/2 ČL kvalitného kakaa
2 – 3 ČL ryžového sladu alebo sirupu
1 – 2 PL ryžového mlieka (ak je potrebné nutellu trochu zriediť)


Potrebný čas: 30 minút

Postup:

Do hrnca dajte variť ryžové mlieko so štipkou soli a vanilkou. Ja tiež rada pridávam aj kúsok škorice v celku, ale nie je to nevyhnutné.

Medzitým odvážte kukuričnú a pohánkovú krupicu. Ja už túto kašu varím „od oka“, kedy dávam zhruba pol menšieho hrnčeka jednej a pol druhej krupice. V zime dávam trochu viac pohánkovej, tak ako to máte rozpísané v ingredienciách. Rastlinného mlieka dávam 4 až 4,5 hrnčekov.

Keď ryžové mlieko začne vrieť, znížte plameň a postupne, za stáleho miešania, vsypte obidve krupice. Miešajte metličkou zľahka a len na povrchu, kukuričná krupica má v opačnom prípade tendenciu pripaľovať sa.

Varte prikryté na veľmi miernom plameni (aby kaša len trošku pobublávala) približne 25 minút. Nemiešajte.

Medzitým si pripravte domácu nutellu. Zmiešajte všetky ingrediencie na nutellu okrem ryžového mlieka a dolaďte podľa svojej chuti. Ak je nutella príliš hustá, zrieďte ju ryžovým mliekom.

Kašu po uvarení ešte v hrnci dobre premiešajte metličkou. Podávajte teplú, vmiešajte nutellu a posypte nasekanými orieškami.

Dobrú chuť

Môj tip: Uvarili ste kaše viac, ako ste zvládli zjesť? Odložte ju do chladničky a druhý deň len zohrejte v hrnci. Ak je príliš hustá, pridajte trochu ryžového mlieka.

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť @laskavevarenie. Rada budem vašu fotku zdieľať. Vďaka!

Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.