Než sa dostaneme k receptu, mám pre vás 3 tipy, ako lepšie pripravíte vaše telo na nový deň:
Vyskúšajte to aspoň týždeň každé ráno a potom mi dajte vedieť, ako ste sa cítili. Dobre?
Varím ju z pohánkovej krupice a kukuričnej krupice. Kaša sa varí dlhšie, približne 25 minút. Ale nebojte sa, nemusíte pri nej stáť. Krupice varím v ryžovom mlieku.
Ryžové mlieko sa vyrába fermentovaním ryže a vďaka tomu má prirodzene sladkú chuť. Neobsahuje tuk, preto ak chcete mať kašu ešte lahodnejšiu, môžete časť ryžového mlieka (približne 1/4) nahradiť kešu mliekom alebo kvalitným (najlepšie chladeným) madľovým mliekom. Sú tučnejšie a dodajú kaši zamatovejšiu chuť.
Chuťovo sa kaša výborne hodí s domácou nutellou. Pripravíte ju zmiešaním masla z lieskových orieškov, kakaa a prírodného sladidla. Ja dávam ryžový slad alebo sirup a mám ju rada oveľa menej sladkú, ako je tá kupovaná. Pripravte si ju pokojne aj niekoľko dní vopred a uchovajte v chladničke.
Ak nemáte lieskovcové maslo, nahraďte ho mandľovým. Kašu tiež môžete posypať škoricou, či nasekanými vlašskými orechami alebo mandľami. Výborné sú tiež na panvičke nasucho orestované mandľové lupienky.
40 g kukuričnej krupice polenty (nie instantnej)
50 g pohánkovej krupice
650 ml ryžového mlieka (časť, približne štvrtinu až polovicu môžete nahradiť kešu alebo mandľovým mliekom)
štipka soli
štipka mletej vanilky alebo časť vanilkového lusku
malý kúsok škorice vcelku
hrsť lieskových orieškov na ozdobenie a doplnenie chrumkavej zložky
Na domácu nutellu:
3 kopcovité ČL masla z lieskových orieškov
1/2 ČL kvalitného kakaa
2 – 3 ČL ryžového sladu alebo sirupu
1 – 2 PL ryžového mlieka (ak je potrebné nutellu trochu zriediť)
Do hrnca dajte variť ryžové mlieko so štipkou soli a vanilkou. Ja tiež rada pridávam aj kúsok škorice v celku, ale nie je to nevyhnutné.
Medzitým odvážte kukuričnú a pohánkovú krupicu. Ja už túto kašu varím „od oka“, kedy dávam zhruba pol menšieho hrnčeka jednej a pol druhej krupice. V zime dávam trochu viac pohánkovej, tak ako to máte rozpísané v ingredienciách. Rastlinného mlieka dávam 4 až 4,5 hrnčekov.
Keď ryžové mlieko začne vrieť, znížte plameň a postupne, za stáleho miešania, vsypte obidve krupice. Miešajte metličkou zľahka a len na povrchu, kukuričná krupica má v opačnom prípade tendenciu pripaľovať sa.
Varte prikryté na veľmi miernom plameni (aby kaša len trošku pobublávala) približne 25 minút. Nemiešajte.
Medzitým si pripravte domácu nutellu. Zmiešajte všetky ingrediencie na nutellu okrem ryžového mlieka a dolaďte podľa svojej chuti. Ak je nutella príliš hustá, zrieďte ju ryžovým mliekom.
Kašu po uvarení ešte v hrnci dobre premiešajte metličkou. Podávajte teplú, vmiešajte nutellu a posypte nasekanými orieškami.
Dobrú chuť
Môj tip: Uvarili ste kaše viac, ako ste zvládli zjesť? Odložte ju do chladničky a druhý deň len zohrejte v hrnci. Ak je príliš hustá, pridajte trochu ryžového mlieka.
Stiahnite si zdarma e-book
Prečo a ako viac variť bez mäsa, mlieka, vajec a cukru
Chystám pre vás novú vylepšenú verziu tohto e-booku. Ďakujem za pochopenie.
Tak táto kaša fantastická! ďakujem za recept:)
Ďakujem, teším sa :)