Tekvicové muffiny s orechami

Tekvicové muffiny s orechami bez cukru , mlieka a vajec

Tieto typicky jesenné muffiny sú vláčne, šťavnaté a zdravé. Navrchu doplnené chrumkavými orechami, vo vnútri hrozienkami. Základ cesta tvorí tekvica hokkaido, ktorú v tomto recepte výnimočne šúpem. Dávam ju sem totiž surovú. Špaldovú celozrnnú múku dopĺňa trochu cícerovej múky.

Bez škorice si ich neviem predstaviť, ale perníkové korenie môžete pokojne vynechať. Dávam ho len trošku, ale ak máte radi intenzívnejšiu perníkovú chuť a vôňu, pridajte si ho podľa seba.

Upozorňujem, že muffinky nie sú presladené. Ale, ak ma už nejakú dobu sledujete, asi vás to neprekvapí:)

Ingrediencie na 12 muffinov:

400 g ošúpanej tekvice hokkaido, zbavenej jadierok
310 g celozrnnej špaldovej múky (jemne mletej)
30 g cícerovej múky
100 g mletých vlašských orechov + asi 2 hrste nahrubo nasekaných na posypanie muffinov
1,5 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
280 g sladu alebo ryžového sirupu
170 ml sezamového oleja (alebo slnečnicového, či iného vhodného na pečenie)
2 – 3 hrste hrozienok
1,5 ČL mletej škorice
1/2 ČL perníkového korenia (môžete vynechať)


Potrebný čas: 30 – 40 minút príprava + 30 minút pečenie

Vláčne muffiny bez cukru, mlieka a vajec

Postup:

Tekvicu ošúpte a nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Rúru na pečenie nastavte na 180 stupňov.

Vydlabaný stred tekvice nevyhadzujte. Môžete ho použiť do zdravého zeleninového vývaru. Ako na to sa dočítate tu >>> Zeleninový vývar – zázrak plný vitamínov a minerálov.

Rukou alebou pomocou robota vyšľahajte slad alebo sirup s olejom.

V samostatnej miske zmiešajte obidve múky s práškom do pečiva, škoricou, perníkovým korením a orechami. Primiešajte k nastrúhanej tekvici hokkaido a pridajte prepláchnuté hrozienka.

Do suchej zmesi prilejte vyšľahaný slad s olejom a vymiešajte husté cesto. Pomocou lyžice rovnomerne naplňte cestom košíčky na muffiny. Posypte ich nasekanými orechami a pečte približne 30 minút. Pomocou špáradla vyskúšajte, či sú upečené (neostane na ňom cesto) a ak treba, pečte ešte ďalších 5 minút.

Nahrubo nasekané orechy môžete pridať aj do cesta, nielen navrch muffinov.

Nechajte vychladnúť.

Dobrú chuť

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť @laskavevarenie. Rada budem vašu fotku zdieľať. Vďaka!

Muffiny z hokaido, špaldovej múky a orechov

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.