Tento úžasný recept je od mojej mamy. A už bolo načase podeliť sa oň s vami. Spomínam si, že keď som bola dievča, fazuľová polievka bez údeného nemohla byť. No a tento recept je dôkazom, že keď chceme, nemusíme za každú cenu lipnúť na starých zvykoch. A ak vieme ako na to, zdravé jedlo môže chutiť naozaj výborne.
Určite ju vyskúšajte. Ja si jej dávam plný tanier a už nič viac nepotrebujem. Je to kompletné jedlo, v ktorom sú zastúpené všetky zložky zdravého taniera – celozrnné obilniny, strukoviny a zelenina.
Viac sa o spôsobe stravovania, ktorý mi zmenil život dozviete, ak kliknete na tento odkaz >>> E-book zdarma
1 menší hrnček hnedej fazule suchej
kúsok morskej riasy KOMBU
1/2 hrnčeka malých jačmenných krúpkov (č.3)
400 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
1 cibuľa
2 mrkvy
1 petržlen
kúsok zeleru
2 PL oleja
1 ČL soli
1 strúčik cesnaku
1/2 ČL mletej červenej papriky + trochu údenej papriky (nemusí byť)
mleté čierne korenie podľa chuti
2-3 bobkové listy
1-2 PL umeoctu na dochutenie
Fazuľu niekoľko krát poriadne prepláchneme v studenej vode a necháme namáčať aspoň 10 hodín. Namáčaciu vodu zlejeme a fazuľu dáme variť v novej vode s kúskom morskej riasy Kombu (stačí 5 cm). Tá zlepší jej stráviteľnosť a trochu urýchli dobu varenia. Do vody k fazuli pridáme celý cesnak a bobkové listy. Varíme do zmäknutia. Ja varím v tlakovom hrnci približne 45 minút.
Po uvarení fazule riasu nevyhadzujem, ale nakrájam nadrobno a pridám do polievky. Je mäkká a v polievke sa „stratí“, ani ju necítiť. Ale zato nám dodá cenné látky.
Medzitým očistíme zeleninu a nakrájame ju na malé kocky.
Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na posolenom oleji. Pridáme zeleninu, mletú papriku a mleté čierne korenie. Chvíľu opekáme, potom pridáme prepláchnuté krúpky a horúci vývar. Na miernom plameni varíme 15-20 minút.
Uvarenú zeleninovú zmes pridáme k teplej uvarenej fazuli, z ktorej sme vybrali cesnak a bobkové listy. Ponecháme aj tekutinu z fazule. Spolu ešte krátko povaríme, ak treba pridáme korenie. Nakoniec dochutíme umeoctom.
Podávame s nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
Dobrú chuť!