Cestoviny so špargľou v citrónovo-tymianovej omáčke

Špargľová sezóna je v plnom prúde a my si ju doma naozaj radi doprajeme. Špargľa je výnimočná zelenina, ktorá nám chutí, ale hlavne má množstvo zdravotných výhod:

  • má málo kalórií a veľa vitamínov (hlavne betakarotén, C, B a E)
  • je bohatá na minerálne látky
  • je dobrým zdrojom vlákniny
  • pomáha udržať zdravé cievy
  • odplavuje z tela toxické látky
  • pomáha pri chorobách obličiek a močového mechúra
  • posilňuje pečeň

Sezónna zelenina je najzdravšia

Často na to zabúdame, ale najlepšie pre svoje zdravie robíme, keď do jedálnička zaraďujeme hlavne zeleninu či ovocie, ktoré má práve svoju sezónu. Teda prirodzene v danom období v našich podmienkach vyrastie a dozreje. V zime napríklad nekupujem paradajky, počkám si na leto, keď u nás na slniečku vyrastú. A špargľu si dávam  často práve v období okolo mája a potom zbytok roka nie. V zime je zas bežne na mojom tanieri zelenina, ktorá dokáže prirodzene prezimovať. Teda mrkva, petržlen, tekvica, repa či kapusta.

Špargľu môžeme ako zeleninovú prílohu doplniť takmer ku každému jedlu. Doplníme ho takto o cenné látky a vďaka vláknine nás pekne zasýti.

Tieto cestoviny patria medzi moje najobľúbenejšie špargľové jedlá. Sú hotové za krátky čas a veľmi lahodné. Verím, že budú chutiť aj vám. Jedlo môžeme na tanieri posypať chrumkavým tempehom, prípadne posypať nastrúhaným údeným tofu. Získame tak kompletnú bielkovinu, ktorá obsahuje všetky potrebné aminokyseliny.

Ingrediencie na 2 porcie:

150 g neuvarených cestovín (dávam špaldové, pre bezlepkovú variantu sa najviac hodia kukuričné)
300 g zelenej špargle
200 ml ryžovej smotany
2 PL olivového oleja
1/2 ČL soli + extra na varenie cestovín a špargle
2-3 vetvičky čerstvého tymianu
šťava z polovice citróna
1 PL lahôdkového droždia (ak nepoznáte lahôdkové droždie, kliknite tu >>> Lahôdkové droždie )
čerstvo mleté čierne korenie
60 g údeného alebo smaženého tempehu


Potrebný čas: 30 minút

Postup:

Začneme tým, že do hrnca dáme variť vodu na cestoviny.

Medzitým v kastróliku na miernom plameni dáme zohrievať olivový olej a smotanu. Ak začne bublať, znížime plameň, pridáme vetvičky tymianu, soľ a asi 10 minút necháme variť, aby mierne zhustla.

Špargľu umyjeme, hrubé drevnaté konce odlomíme. Odrežeme špičky a dáme ich bokom. Ostatné časti nakrájame na približne trojcentimetrové  kúsky. Povaríme ich v mierne osolenej vode 4 minúty a potom k nim pridáme špičky a ešte 1 minútu spolu varíme. Vyberieme z vody a dáme odkvapkať.

Ak je omáčka mierne hustá, odstavíme ju a vyberieme tymian, ktorý už nebudeme potrebovať. Pridáme čerstvo vytlačenú citrónovú šťavu. Zamiešame a prihodíme uvarenú špargľu. Krátko spolu prehrejeme, odstavíme a dochutíme lahôdkovým droždím a čiernym korením. Primiešame cestoviny.

Na tanieri doplníme tempehom, ktorý nakrájame na drobné kocky a na troške oleja opečieme na panvičke do chrumkava.

Pre extra vitamíny a probiotiká, odporúčam toto jedlo doplniť o kopček kvasenej zeleniny.

Dobrú chuť

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť @laskavevarenie. Vďaka!

 

Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.