Domáca tyčinka Margot bez cukru

Máte radi tyčinku Margot? Ja som ju vždy milovala. Ale posledných niekoľko rokov už iba platonicky. Ak sa človek začne viac zaujímať o to, čo je, často ho, po prečítaní zloženia, na danú dobrotu prejde chuť. Aspoň ja to tak mám.

A čím dlhšie sa vyhýbam chémii na tanieri a varím z prirodzených rastlinných zdrojov, tým menej mávam na tieto cukrom a É-čkami nabité pochúťky zálusk.

Ste na tom rovnako? Mám pre vás dobrú správu – Margotky sa vzdať nemusíte 🙂Môžete si ju urobiť doma. Oveľa zdravšiu, ale rovnako dobrú. A je tu ešte jedna dobrá správa – je to naozaj veľmi jednoduché.

A ak máte deti, nezabudnite im kúsok či dva prihodiť do Mikulášskeho balíčka.

Ingrediencie:

50 g mletých mandlí alebo mandľovej múky
50 g mletých lieskových orieškov
100 g strúhaného kokosu
2 PL ryžového sirupu
2 PL javorového sirupu
80 g kokosového krému z plechovky (len tuhá časť)
štipka soli
1/2 ČL rumovej esencie

Na polevu:
3 PL kokosového tuku
4 PL kvalitného kakaa alebo karobu
2 PL ryžového sirupu
3 PL ryžového mlieka


Potrebný čas: 30 minút

Postup:

Najprv dobre premiešame suché ingrediencie a potom k ním pridáme mokré. Zamiešame a vznikne tuhá a tvárna hmota.

Môžeme ňou naplniť jednoduché formičky (ja používam silikónovú formu na obrázku), alebo pomocou potravinárskej fólie hmotu vyvaľkáme a nakrájame či vykrojíme požadované tvary. Fantázii sa medze nekladú 🙂

Kokosovú hmotu je dobré vo formičkách alebo vcelku odložiť aspoň na 2 hodiny do chladničky. Takto ešte viac stuhne a bude sa s ňou pracovať lepšie.

Polevu pripravíme tak, že vo vodnom kúpeli (vodu nevaríme, len udržiavame horúcu) rozpustíme tuk, pridáme kakao/karob a ryžový sirup. Rozriedime tromi lyžicami mlieka a poriadne metličkou premiešame. Nechceme príliš riedku polevu, ale ak to bude potrebné, pridáme ešte trochu mlieka.

Jednotlivé kúsky Margotky potom polejeme polevou a necháme v chladničke stuhnúť. Robím to tak, že najprv polejem čokoládou spodok a nechám zatuhnúť. Potom na rošte jednotlivé kúsky obrátim a polejem ostatné strany. Skladujem v chladničke.

Môj tip: Ak máte radi hrozienka, opláchnite ich v studenej vode a potom sparte horúcou vodou. Nechajte ich v tomto kúpeli aspoň 15 minút a následne ich pridajte do hmoty. Budete mať hrozienkovú Margotku.

Dobrú chuť

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre
  1. Patricia píše:

    Dobry den, recept vyzera fantasticky. Chcem sa opytat, ked mam alergiu na orechy, co pouzit miesto nich? Aby sa to stale podobalo na margot, nemozem pouzit len kokos lebo to by bolo skor bounty dakujem

    • Soňa Maléterová píše:

      Dobrý deň Patrícia. Ak môžete mandle, tak dajte len mandle. Úplne bez akýchkoľvek orechov si to predstaviť neviem. Môžete slnečnicové jadierka? Ale neskúšala som, len nápad :)

Napísať odpoveď pre Patricia Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.