Kvasená cvikla s čiernou reďkovkou

Pripravte si tento elixír zdravia na zimu.  Je to veľmi jednoduché a stačia vám len 3 – 4 ingrediencie.

Prečo sa oplatí vyskúšať tento recept:

  • cvikla patrí medzi zeleninu s najvyšším obsahom železa
  • dokáže neutralizovať škodlivé látky v tele a podporuje ich vylučovanie
  • okrem železa obsahuje ďalšie minerálne látky, vitamín C a vitamíny skupiny B (práve kombinácia železa a C vit zaručí, že sa železo účinne vstrebe do nášho tela)
  • čierna reďkovka má tiež mnoho pozitívnych účinkov na zdravie
  • obsahuje vitamín C, širokú škálu minerálov a vitamíny skupiny B
  • posilňuje obličky
  • podporuje činnosť čriev
  • kvasením sa tieto zdravotné benefity ešte zvýraznia a naviac sa neutralizuje štipľavosť reďkovky
  • kvasená zelenina podporuje zdravý mikrobióm a tým celkovú imunitu

Všetko potrebné o kvasnej zelenine sa dočítate tu >>> Kvasená zelenina – veľké plus pre imunitu

Môj tip: Ak nemáte čiernu reďkovku, môžete ju nahradiť chrenom alebo daikonom (to je biela podlhovastá reďkovka)

Ingrediencie:

400 g ošúpanej surovej cvikly (červenej repy)
100 g ošúpanej  surovej čiernej reďkovky
5 g kvalitnej nejodidovanej soli (môže byť morská alebo himalájska)
zopár guličiek jalovca (ak ho nemáte, môžete vynechať)


Potrebný čas: 15 minút + kvasenie 4 – 6 dní

Postup:

Cviklu aj reďkovku umyte, ošúpte a nastrúhajte na väčšom strúhadle.

V miske k nim pridajte soľ a dobre premiešajte. Zelenina pustí šťavu. Prihoďte pár guličiek jalovca.

Zmes vložte do špeciálnej nádoby na kvasenie zeleniny. Ak ju nemáte, postačí vám aj obyčajný pohár na zaváranie. Budete ale potrebovať ešte jeden menší pohár, ktorý sa do neho vojde. Takýto čistý a suchý pohár naplňte vodou alebo inou záťažou a vložte do zeleninovej zmesi. Jemne pritlačte, aby sa š’ťava dostala na povrch a zabránila tak kontaktu zeleniny so vzduchom.

Takto pripravenú zeleninu položte na tanierik (šťava môže vytekať) a nechajte kvasiť pri izbovej teplote štyri až šesť dní. Nemala by byť na priamom svetle ani pri zdroji tepla.

Po vykvasení vyberte horný pohár, zeleninu uzavrite a preložte do chladničky.

Dobrú chuť a veľa zdravia ♥

 

 

 

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.