Pripravte si tento elixír zdravia na zimu. Je to veľmi jednoduché a stačia vám len 3 – 4 ingrediencie.
Prečo sa oplatí vyskúšať tento recept:
Všetko potrebné o kvasnej zelenine sa dočítate tu >>> Kvasená zelenina – veľké plus pre imunitu
Môj tip: Ak nemáte čiernu reďkovku, môžete ju nahradiť chrenom alebo daikonom (to je biela podlhovastá reďkovka)
400 g ošúpanej surovej cvikly (červenej repy)
100 g ošúpanej surovej čiernej reďkovky
5 g kvalitnej nejodidovanej soli (môže byť morská alebo himalájska)
zopár guličiek jalovca (ak ho nemáte, môžete vynechať)
Cviklu aj reďkovku umyte, ošúpte a nastrúhajte na väčšom strúhadle.
V miske k nim pridajte soľ a dobre premiešajte. Zelenina pustí šťavu. Prihoďte pár guličiek jalovca.
Zmes vložte do špeciálnej nádoby na kvasenie zeleniny. Ak ju nemáte, postačí vám aj obyčajný pohár na zaváranie. Budete ale potrebovať ešte jeden menší pohár, ktorý sa do neho vojde. Takýto čistý a suchý pohár naplňte vodou alebo inou záťažou a vložte do zeleninovej zmesi. Jemne pritlačte, aby sa š’ťava dostala na povrch a zabránila tak kontaktu zeleniny so vzduchom.
Takto pripravenú zeleninu položte na tanierik (šťava môže vytekať) a nechajte kvasiť pri izbovej teplote štyri až šesť dní. Nemala by byť na priamom svetle ani pri zdroji tepla.
Po vykvasení vyberte horný pohár, zeleninu uzavrite a preložte do chladničky.
Dobrú chuť a veľa zdravia ♥