Fašírky či burgre z fazule adzuki

Na tento recept som narazila úplnou náhodou na jednom zahraničnom webe. Zaujalo ma na ňom, že je priam nabitý zdravými ingredienciami. Mierne som si ho upravila a myslím, že by bola škoda nepodeliť  sa oň s vami. Je to ďalší dôkaz, že zdravé jedlo môže výborne chutiť. U nás zabodovalo aj u silnejšieho pohlavia:)

Ako hlavnú surovinu som zvolila fazuľu adzuki, ktorá má niekoľko výhod oproti iným druhom fazule:

  • Nemusí sa tak dlho  namáčať (stačí 6 hodín, ale nič sa nestane ak ju necháte aj desať).
  • Najviac dokáže posilniť obličky.
  • Neobsahuje puríny a je lepšie stráviteľná ako ostatné druhy fazule.

Ak fazuľu adzuki nemáte, môžete ju nahradiť klasickou hnedou fazuľou.

Ingrediencie na 4 – 6 porcií:

270 g uvarenej fazule adzuki alebo klasickej hnedej fazule  (je to približne 120 g suchej fazule)
60 g ovsených vločiek (pri bezlepkovej verzii bezlepkových)
60 g slnečnicových semienok
3 PL chia semienok
10 PL studenej vody
1 stredne veľká cibuľa
3 neveľké strúčiky cesnaku
1 ČL soli
2 ČL údenej mletej papriky
1/2 ČL mletej rasce
mleté čierne korenie podľa chuti
1 PL paradajkového pretlaku
1 PL sójovej omáčky Shoyu alebo Tamari (je bez lepku)
hrsť čerstvej petržlenovej vňate

Na podávanie:
barbeque omáčka – nielen na burger, ale odporúčam ňou potrieť aj hotové fašírky
vegan majonéza či tatarka (na burger)
pár šalátových listov, kolieska čerstvej paradajky (na burger)


Potrebný čas: 40 minút + namáčanie a varenie fazule vopred

Postup:

Dostatočne vopred dajte namáčať fazuľu. Robím to bežne aj deň pred varením konkrétneho jedla. Adzuki namáčajte aspoň 6 hodín, hnedú fazuľu minimálne 10 hodín. Vodu zlejte a fazuľu dajte variť v novej vode s kúskom riasy kombu a sušenou saturejkou. Stačí pol lyžičky byliniek.

Keď máte fazuľu uvarenú, môžete pokračovať s prípravou fašíriek. Uvarenú fazuľu zbavte tekutiny a odvážte presne 270 gramov. Aby mali fašírky potrebnú konzistenciu, musíme byť presní. Nechajte ju odkvapkať v cedníku. Ak by bola stále príliš mokrá, rukami alebo papierovou utierkou tekutinu mierne vytlačte z cedníka.

Medzitým pomeľte chia semienka. Robím to v mixéri na smoothie alebo v mlynčeku na kávu. Pomleté chia zmiešajte v samostatnej miske s 10 lyžicami studenej vody, dobre zamiešajte a nechajte bokom asi 5 minút.

V stolnom mixéri zmixujte slnečnicové semienka a ovsené vločky (môžete to urobiť spoločne). Cibuľu pokrájajte nadrobno, cesnak popučte. Pridajte ich do mixéru k vločkám a semienkam spolu s ostatnými ingredienciami.

Zmixujte aby zvnikla hmota na fašírky. Suroviny v mixéri bude možno treba pár-krát premiešať vareškou. Zmes nemixujte príliš dlho, aby si trochu zanechala štruktúru.

Mokrou rukou vytvarujte asi centimeter hrubé fašírky alebo burgre. Vložte ich do rozpáleného oleja (stačí pár milimentrov oleja, fašírky v ňom nemusia plávať) a opekajte z každej strany približne 6 minút na stredne silnom plameni.

Z hotových fašíriek či burgrov odstráňte papierovou utierkou prebytočný tuk a potrite ich barbecue omáčkou.

Fašírky môžete podávať s ryžou alebo kašou a zeleninou. Výborne sa k ním hodí aj šalát Coleslaw. Na jeseň a v zime dávam skôr prednosť  kvasenej zelenine.

Ak pripravujete burgery, žemľu prerežte a potrite vegan majonézou, obložte zeleninou a do stredu dajte burger.

Môj tip: do týchto burgrov sa perfektne hodí kvasená červená cibuľa.

Dobrú chuť ♥

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.