Pre mňa osobne je toto jedlo krásnym príkladom, že variť zdravo vôbec nemusí byť nuda. A ten, kto nemá rád zeleninu si k nej len zatiaľ nenašiel tú správnu cestu. Zelené fazuľky sú úžasne zdravá, diétna a chutná zelenina. Aj keď sa nás o opaku snažili roky presvedčiť v školských jedálňach :-)
Tieto fazuľky pripravujem najčastejšie ako zeleninovú prílohu k hlavnému jedlu. Každý deň sa totiž snažím mať na tanieri tri hlavné zložky plnohodnotnej rastlinnej stravy. Ako na to, vysvetľujem v mojom e-booku zdarma. Výborne sa hodia napríklad ku hrachovo-batátovej kaši, namiesto šalátu pak choi, ktorý je v pôvodnom recepte. Perfektné sú tiež v kombinácii s ázijskými rezancami. Je len na vás, či si ich necháte bokom, alebo rovno primiešate k cestovinám.
Podobne ako zelený hrášok, je zelená fazuľka strukovina, ktorá ešte nedozrela. A preto je vlastne zeleninou. Má to pre nás kopu výhod, pretože okrem minerálov, ktoré obsahuje aj suchá fazuľa (strukovina), má zelená fazuľka viac vitamínov. A to široké spektrum – A, niekoľko typov B, C, K a kyselinu listovú. A naozaj veľa vlákniny, pretože ju konzumujeme aj s luskom.
Ak ma už nejakú dobu sledujete, asi vás neprekvapí, že toto jedlo pripravujem z čerstvých fazuliek. A teraz majú sezónu. Verím, že sa vám ich tiež podarí zohnať. No, ak by ste si chceli na ázijský spôsob pripraviť mrazené fazuľky, určite to pôjde. Postup bude rovnaký, len ich možno stačí vo vriacej vode povariť (v tomto prípade rozmraziť) kratšie. A v mraziacom boxe vyberajte radšej tie kvalitnejšie.
250 g zelených fazuliek (najlepšie čerstvých)
2 PL sezamového oleja
štipka soli
1 strúčik cesnaku
2 PL kvalitnej sójovej omáčky (dávam Shoyu, bezlepkári dajú Tamari)
1 PL jačmenného sladu (alebo iného prírodného sladidla)
1-2 ČL čerstvo vymačkanej šťavy zo zázvoru
šťava z čerstvej limetky podľa chuti (ja dávam len pár kvapiek)
1 červená chilli paprička (môžeme vynechať)
1 PL naturálnych sezamových semienok
Najprv si pripravíme omáčku, v ktorej budeme fazuľky restovať. V menšej miske zmiešame sójovú omáčku, jačmenný slad, zázvorovú a limetkovú šťavu. Zázvor odšťavujem pomocou klasického lisu na cesnak. Môžete tiež použiť jemné strúhadlo a následne z nastrúhanej zmesi vymačkať šťavu.
Fazuľky premyjeme v studenej vode a odrežeme im konce. Do hrnca dáme variť vodu, ktorú mierne osolíme. Keď voda začne vrieť, vložíme fazuľky a na miernom ohni varíme 3 minúty. Odstavíme, vodu hneď zlejeme a v sitku fazuľky prepláchneme studenou vodou.
Cesnak nakrájame na tenké plátky, chilli papričku na tenké kolieska.
Do woku alebo vyššej panvice dáme ohrievať sezamový olej. Do teplého oleja prihodíme cesnak a asi 15 sekúnd opekáme na miernom plameni.
Hneď, ako začne cesnak rozvoniavať, vhodíme do panvice pripravené zelené fazuľky. Pomocou dvoch varešiek fazuľky nadhadzujeme a týmto spôsobom ich restujeme asi 4 minúty. Môžeme trochu pridať teplotu. Dôležité je neodchádzať od fazuliek a neustále ich vareškami nadhadzovať. Po 4 minútach pridáme omáčku a ďalej restujeme ešte 3 minútky na strednom plameni. Ak by sa omáčka zredukovala príliš rýchlo, môžeme podliať 1 -2 lyžice vody.
Odstavíme a primiešame sezamové semienka.
Dobrú chuť