Hrachovo-batátová kaša s pak choi

Vegan batátovo hrachová kaša so zelerom

Hrachu som sa dlhšiu dobu vyhýbala. Pritom strukoviny sa už dávnejšie stali bežnou súčasťou nášho jedálnička. Nuž, ak človek nechce jesť živočíšne bielkoviny, práve strukoviny sú nevyhnutnosťou. Neobsahujú síce všetky esenciálne aminokyseliny, ale to sa dá aj pri vegánskej strave jednoducho vyriešiť. Viac o tom píšem v mojom e-booku zdarma Prečo a ako viac variť bez mäsa, mlieka, vajec a cukru. Hrachová kaša bola bežným pokrmom našich predkov. Je to lacné a sýte jedlo, mäso sa jedlo len občas.

Základom je pestrosť

Každá strukovina má iné zloženie, prínosy pre organizmus a samozrejme chuť. Preto je fajn striedať ich, skúšať nové spôsoby prípravy a kombinácie s inými potravinami. Povedala som si, že dám hrachu šancu a viac priestoru v mojej kuchyni. Vymyslela som  modernejšiu verziu hrachovej kaše v kombinácii s batátom, doplnenú o trochu zeleru. Použila som žltý polený hrach v bio kvalite, ktorý netreba vopred namáčať.

Ingrediencie na 4-5 porcií:

Kaša:
1 hrnček hrachu (asi 240 g)
2 bobkové listy
4-5 guličiek nového korenia
1 väčší batát (asi 500 g)
120 g kúsok zeleru
1 väčšia cibuľa
1 strúčik cesnaku
3 PL slnečnicového oleja (použila som lisovaný za studena)
1 ČL morskej soli
1/2 ČL kurkumy
mleté čierne korenie podľa chuti
300 ml horúcej vody alebo vývaru
150 ml kokosovej smotany (z krabičky, nie kokosový krém z konzervy)
trochu sójovej omáčky Shoyu na ochutenie

Šalát pak choi:
2 ks čínskej kapusty pak choi
1 ČL sezamového oleja lisovaného zastudena
2 ČL sójovej omáčky Tamari (môže byť aj Shoyu)
1 ČL jačmenného sladu (môžeme nahradiť iným prírodným sladidlom)
štipka chilli
trochu sušeného zázvoru alebo šťavy z čerstvého


Potrebný čas: 60 minút

Postup:

Hrach umyjeme a dáme variť do studenej vody spolu s bobkovým listom a novým korením, nesolíme. Varím ho v tlakovom hrnci, vody veľa nedávam, stačí tak 2 cm nad. Zhruba za 20 minút je uvarený, v bežnom hrnci to trvá približne 45 minút.

Medzitým očistíme batát, zeler, cibuľu a cesnak. Cibuľu pokrájame nadrobno a speníme na osolenom oleji. Pridáme na kocky nakrájanú zeleninu a pretlačený cesnak. Ochutíme kurkumou a čiernym korením a podlejeme horúcou vodou alebo vývarom. Tekutiny dáme toľko, aby nezakryla všetku zeleninu.  Varíme asi 15 minút, do zmäknutia zeleniny. Šťavu zo zeleniny zlejeme a odložíme.

Uvarený hrach a zeleninku dáme do stolného mixéru a zmixujeme na hladkú kašu.  Ak by bola príliš hustá, pridáme šťavu zo zeleniny. Dochutíme trochou sójovej omáčky a zjemníme kokosovou smotanou.

Nakoniec si pripravíme pak choi

Kapusty opláchneme a pozdĺžne rozrežeme na dve časti. V sitku ich krátko sparíme vriacou vodu a necháme odkvapkať. Všetky ingrediencie na marinádu dobre vymiešame. Marinádou potrieme reznú stranu pak choi a na suchej panvičke ich krátko opečieme len z tejto potretej strany. Mali by ostať chrumkavé. Podávame ich ešte čerstvé spolu s hrachovou kašou, ktorú posypeme sezamovými semienkami. Ak máme, môžeme ju tiež pokvapkať troškou chilli oleja.

Dobrú chuť

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.