Nechcete alebo nemôžete jesť vajíčka? Alergia na vajíčka v dnešnej dobe už nie je taká zriedkavá. Tiež je dnes dosť ľudí, ktorí vajíčka trávia pomerne ťažko. Súvisí to s tým, že vajíčka pôsobia sťahujúco a vysušujú sliznice tela.
Dobrá správa je, že aj bez vajec si môžete dopriať napríklad omeletu. A dokonca v nej nebudú chýbať ani bielkoviny. Jej základ totiž tvorí cícerová múka. A cícer je zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín.
Samozrejme, táto omeleta nemá stopercentnú vajíčkovú chuť, ale konzistenciou a chuťou sa jej podobá. A ak namiesto klasickej soli použijete čiernu himalájsku soľ Kala Namak, dostanete do omelety viac vajíčkovej chuti.
Ingrediencie na 2 omelety:
1 menší hrnček (180-200 ml) cícerovej múky
1 a 1/2 hrnčeka studenej vody
2 PL mletých ľanových semienok (pre lepšiu farbu používam zlatý ľan, ale môžete použiť aj ľan hnedý)
1/3 ČL prášku do pečiva
1/3 ČL soli (najlepšie čiernej himalájskej Kala Namak)
1/3 ČL kurkumy
Náplň:
trošku mletého čierneho korenia
2 jarné cibuľky
1 PL oleja
Metličkou dobre premiešajte všetky ingrediencie na omeletu, teda jej základ.
Nechajte niekoľko minút odpočívať a medzitým očistite a nakrájajte jarnú cibuľku.
Na panvici ohrejte olej so štipkou soli, pridajte jarnú cibuľku a mleté čierne korenie. Minútu až dve restujte.
Potom zmes zalejte polovicou omeletovej zmesi a roztiahnite po celom obvode panvice. Ak je to potrebné, pomôžte si vareškou alebo lyžicou.
Opekajte pár minút, až kým spodok nie je tuhý a potom omeletu opatrne otočte. Znovu pár minút opekajte a preložte na tanier, kde ju preložte na polovicu a ozdobte čerstvou cibuľkou, bylinkami (na obrázku je žerucha) alebo klíčkami.
Podávajte teplú.
Praktický tip: Cesto môžete odložiť do uzatvárateľnej nádoby a odložiť na neskôr.
Použite rovnaké ingrediencie na 2 omelety ako v prvej verzii.
Náplň:
1 PL oleja
1/2 cibule alebo jarná cibuľka
štipka soli
3 PL nastrúhaného údeného tofu
sezónna zelenina a bylinky podľa chuti (paradajky, jarná cibuľa, pažítka, bazalka…)
Metličkou dobre premiešajte všetky ingrediencie na omeletu, teda jej základ.
Nechajte niekoľko minút odpočívať a medzitým očistite a nakrájajte cibuľu a ostatnú zeleninu na podávanie. Tiež nezabudnite nastrúhať údené tofu.
Na panvici ohrejte olej so štipkou soli, pridajte cibuľu a chvíľu restujte. Pridajte nastrúhané tofu, dobre premiešajte a ešte minútu či dve restujte.
Potom zmes rovnomerne rozložte na panvici a zalejte polovicou omeletového cesta a roztiahnite po celom obvode panvice. Ak je to potrebné, pomôžte si vareškou alebo lyžicou.
Opekajte pár minút, až kým spodok nie je tuhý a potom omeletu opatrne otočte. Znovu pár minút opekajte a preložte na tanier. Tu ju preložte na polovicu a doplňte čerstvou sezónnou zeleninou a bylinkami (na obrázku je bazalka) alebo klíčkami. Navrchu môžete posypať ešte troškou tofu.
Podávajte teplú.
Dobrú chuť ♥