Omeleta bez vajec v dvoch verziách

Nechcete alebo nemôžete jesť vajíčka? Alergia na vajíčka v dnešnej dobe už nie je taká zriedkavá. Tiež je dnes dosť ľudí, ktorí vajíčka trávia pomerne ťažko. Súvisí to s tým, že vajíčka pôsobia sťahujúco a vysušujú sliznice tela.

Skúste si dať samotné uvarené vajíčko a čoskoro pocítite sucho v ústach.

Dobrá správa je, že aj bez vajec si môžete dopriať napríklad omeletu. A dokonca v nej nebudú chýbať ani bielkoviny. Jej základ totiž tvorí cícerová múka. A cícer je zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín.

Samozrejme, táto omeleta nemá stopercentnú vajíčkovú chuť, ale konzistenciou a chuťou sa jej podobá. A ak namiesto klasickej soli použijete čiernu himalájsku soľ Kala Namak, dostanete do omelety viac vajíčkovej chuti.

Vegan omeleta s jarnou cibuľkou 

Ingrediencie na 2 omelety:
1 menší hrnček (180-200 ml) cícerovej múky
1 a 1/2 hrnčeka studenej vody
2 PL mletých ľanových semienok (pre lepšiu farbu používam zlatý ľan, ale môžete použiť aj ľan hnedý)
1/3 ČL prášku do pečiva
1/3 ČL soli (najlepšie čiernej himalájskej Kala Namak)
1/3 ČL kurkumy

Náplň:
trošku mletého čierneho korenia
2 jarné cibuľky
1 PL oleja


Potrebný čas: 20 minút

Postup:

Metličkou dobre premiešajte všetky ingrediencie na omeletu, teda jej základ.

Nechajte niekoľko minút odpočívať a medzitým očistite a nakrájajte jarnú cibuľku.

Na panvici ohrejte olej so štipkou soli, pridajte jarnú cibuľku a mleté čierne korenie. Minútu až dve restujte.

Potom zmes zalejte polovicou omeletovej zmesi a roztiahnite po celom obvode panvice. Ak je to potrebné, pomôžte si vareškou alebo lyžicou.

Opekajte pár minút, až kým spodok nie je tuhý a potom omeletu opatrne otočte. Znovu pár minút opekajte a preložte na tanier, kde ju preložte na polovicu a ozdobte čerstvou cibuľkou, bylinkami (na obrázku je žerucha) alebo klíčkami.

Podávajte teplú.

Praktický tip: Cesto môžete odložiť do uzatvárateľnej nádoby a odložiť na neskôr.

Vegan omeleta s údeným tofu a zeleninkou

Použite rovnaké ingrediencie na 2 omelety ako v prvej verzii.

Náplň:
1 PL oleja
1/2 cibule alebo jarná cibuľka
štipka soli
3 PL nastrúhaného údeného tofu
sezónna zelenina a bylinky podľa chuti (paradajky, jarná cibuľa, pažítka, bazalka…)


Postup:

Metličkou dobre premiešajte všetky ingrediencie na omeletu, teda jej základ.

Nechajte niekoľko minút odpočívať a medzitým očistite a nakrájajte cibuľu a ostatnú zeleninu na podávanie. Tiež nezabudnite nastrúhať údené tofu.

Na panvici ohrejte olej so štipkou soli, pridajte cibuľu a chvíľu restujte. Pridajte nastrúhané tofu, dobre premiešajte a ešte minútu či dve restujte.

Potom zmes rovnomerne rozložte na panvici a zalejte polovicou omeletového cesta a roztiahnite po celom obvode panvice. Ak je to potrebné, pomôžte si vareškou alebo lyžicou.

Opekajte pár minút, až kým spodok nie je tuhý a potom omeletu opatrne otočte. Znovu pár minút opekajte a preložte na tanier.  Tu ju preložte na polovicu a doplňte čerstvou sezónnou zeleninou a bylinkami (na obrázku je bazalka) alebo klíčkami. Navrchu môžete posypať ešte troškou tofu.

Podávajte teplú.

Náplň obidvoch omeliet môžete obmieňať a upravovať podľa chuti. Hodí sa napríklad baby špenát s cenakom, k tofu nadrobno nasekaná červená paprika, výborná je tiež omeleta s krátko restovaným čerstvým hráškom. Fantázii sa medze nekladú :)

Dobrú chuť ♥

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.