Ak máte radi nepečené rumové guľky, vyskúšajte ich zdravšiu verziu. Namiesto cukru v nej nájdete javorový sirup. Veľké množstvo masla som oproti pôvodnému receptu nahradila zdravším mandľovým maslom, ktorého naozaj nie je potrebné také veľké množstvo.
Ako základ cesta som použila vegan sušienky, ktoré sú sladené len jabĺčkami a ryžovým sirupom. Tie len jednoducho zmixujete. A tiež balíček bezlepkového BB pudingu. Teda nie starú dobre známu krabičku klasického BB pudingu, ale menší 60 gramový sáčok bezlepkového BB pudingu.
Tento recept som zaradila medzi bezlepkové, keďže stačí ak použijete bezlepkové sušienky alebo piškóty a bude bez lepku.
Do cesta pridávam aj silné espresso alebo kávu. Dávam bezkofeinovú, keďže guľky chutia aj nášmu synčekovi. Ak budete pripravovať guľky len pre dospelých, rumovú arómu môžete nahradiť rumom.
Pretože sú:
100 g vegan sušienok bez cukru (napríklad špaldové jablkové kačičky od Zemanky) alebo pre bezlepkovú verziu pšenové piškóty
1 balíček (60g) bezlepkového BB pudingu Dr. Oetker
80 g mandľového masla
4 PL javorového sirupu
4 PL silného espressa
1,5 ČL rumovej arómy (alebo rumu)
vlašské orechy, mandle, kakao alebo strúhaný kokos na obalenie guliek
Sušienky zmixujte na konzistenciu múky.
Pridajte k nim ostatné ingrediencie a dobre lyžicou miešajte. Vznikne tuhé cesto, z ktorého rukou tvarujte guľky požadovanej veľkosti. Cesto sa na prvý pohľad môže zdať príliš suché, ale v rukách pekne zmäkne a dajú sa z neho tvarovať guľky.
Cesto pred tvarovaním guliek ochutnajte a v prípade potreby mierne doslaďte či pridajte rum alebo kávu. Vylaďte si ho podľa svojej chute:)
Guľky obaľte v jemne nasekaných orechoch, strúhanom kokose alebo ich „vykúpte“ v kvalitnom kakae.
Dobrú chuť