Deň bez polievky akoby ani nebol. Zvlášť, keď je vonku zima a naše telo potrebuje zohriať. Na dlhé vyváranie počas týždňa nemám čas. No výborná polievka sa dá uvariť aj za krátku chvíľu. Tento recept je dôkaz. Ak máte radi červenú repu (cviklu), skúste túto, trochu netradičnú, kombináciu. Repu nemusíte zdĺhavo piecť, aby bola polievka vynikajúca. Jednoducho ju uvaríte spolu s hokkaido a za 30 minút je hotová.
A prezradím vám tajomstvo. Môj muž od detstva nejedol jedinú jednu vec – červenú repu. Až kým neochutnal túto fantastickú polievku :-)
Zeleninová polievka je výborný spôsob, ako si pravidelne dopriať poriadnu porciu tepelne upravenej zeleniny. Tá je jednou z troch hlavných zložiek jedla, ktoré dokáže s našim telom hotové zázraky – dodá energiu, nezaťaží trávenie, podporí chudnutie a pritom sú v ňom všetky živiny, ktoré potrebujeme.
1 menšia tekvica hokkaido (zhruba 400 g použiteľnej pevnej časti)
1 malá červená repa (200 g)
2 PL oleja lisovaného za studena (napríklad olivový, slnečnicový alebo sezamový)
1 cibuľa
500-600 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
1/2 ČL soli
1 menšia vetvička rozmarínu
1 bobkový list
3 klinčeky
1 PL umeoctu alebo jablčného octu na dochutenie
tekvicové jadierka na servírovanie
Tekvicu hokkaido poriadne očistíme v studenej vode, odrežeme zbytok stonky a lyžicou vyberieme strednú mäkkú časť s jadierkami. Pevnú časť nakrájame na 1,5 – 2 cm kúsky. Nelúpeme, šupka varením krásne zmäkne a dodá nám množstvo vitamínov, minerálov i vlákninu. Červenú repu ošúpeme a nakrájame na drobné kúsky.
Na posolenom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme zeleninu a zalejeme horúcim vývarom alebo vodou. Tekutiny dáme len toľko, aby iba trošku prekrývala tekvicu a repu. Chceme hustý krém. Pridáme bobkový list, vetvičku rozmarínu a klinčeky. Privedieme k varu a varíme do mäkka. Ja varím zvyčajne 20 minút. Po tomto čase býva tekvica pekne mäkká a repa chrumkavá. Tyčový mixér ju ale krásne zvládne a vznikne jemný krém. Pred mixovaním nezabudnite vybrať všetko korenie aj rozmarín.
Na konci dochutíme troškou umeoctu alebo jablčného octu. Môžeme tiež zjemniť kvapkou rastlinnej smotany, ale nie je to potrebné. Výborne chutí s tekvicovými či slnečnicovými jadierkami, ktoré sú navyše veľmi zdravé.
Dobrú chuť.
Naozaj lahodná.. a výborne vyvážená
Ďakujem krásne. Táto polievka má svoju špecifickú chuť a som veľmi rada, že vám chutí.