Cícer s čínskou kapustou v arašidovej omáčke

Cícer je pre ženy po 40-ke viac než len chutná strukovina – vďaka obsahu fytoestrogénov a minerálov podporuje hormonálnu rovnováhu, pevné kosti aj dobrú náladu. Dodáva kvalitné rastlinné bielkoviny a vlákninu, ktoré pomáhajú udržať sýtosť, a vitamín B6, kyselina listová či železo zas prispievajú k správnemu fungovaniu nervového systému.

Stres totiž patrí medzi hlavné faktory, ktoré negatívne ovplyvňujú perimenopauzu aj menopauzu. K jeho zvládaniu potrebujeme viac než len vhodné jedlo – kľúčové sú najmä denné návyky pre lepšiu psychickú pohodu. Práve nepohoda stojí za prejedaním, zlým trávením a nezvládateľnými chuťami na sladké.  Tieto návyky  sa dajú budovať v každom veku a výrazne zlepšujú kvalitu života. Vidím to na výsledkoch mojich klientiek, ktoré pochopili, že zdravie je omnoho viac než len obsah taniera.

A v tomto chutnom recepte hrá cícer hlavnú rolu! Okrem skvelej chuti ma na ňom baví, že je jednoduchý a rýchly.

Vyskúšajte aj ďalšie výborné recepty s cícerom. Napríklad túto zaujímavú a výživnú Tureckú polievku s bulgurom a cícerom alebo Talianske cestoviny s cícerovou omáčkou.

Ingrediencie na 2 porcie:

300 g uvareného cíceru (to je približne 100 – 120 g neuvareného)
2 PL sójovej omáčky
1-2 PL kvalitného oleja
soľ
1 šalotka alebo menšia červená cibuľa
mleté chilli podľa chuti (nemusí to byť pálivé, len na zvýraznenie)
6-8 listov čínskej kapusty (jemná časť bez hlúbiku, ten môžete nakrájať ako zeleninovú prílohu)

Na arašidovú omáčku:
2 PL jemného arašídového masla
2 PL omáčky Tamari (možno ju nahradiť klasickou sójovkou)
2 PL vody

Na podávanie:
ryža
nadrobno nakrájaná červená paprika
pažítka alebo jarná cibuľka


Potrebný čas: 30 minút (+ namáčenie a varenie cíceru vopred)

Postup:

Cícer poriadne prepláchnite, namočte na 10-12 hodín do studenej vody a potom varte v novej vode do zmäknutia. V tlakovom hrnci to trvá 25-30 minút. Varte bez soli.

Uvarený cícer odkvapkajte a zmiešajte s 2 lyžicami sójovej omáčky. Nechajte marinovať aspoň 10 minút.

Medzitým dajte variť ryžu, ak ju ešte nemáte uvarenú. A tiež nakrájajte šalotku alebo červenú cibuľu nadrobno a listy čínskej kapusty na približne 1,5 centimetrov široké prúžky. Stredný hlúbik nevyhadzujte, môžete ho pochrúmať k jedlu ako extra zeleninovú prílohu.

Môžete si tiež pripraviť červenú papriku na malé kúsky a pažítku alebo jarnú cibuľku. Táto kombinácia sa k tomuto jedlu naozaj hodí.

V panvici ohrejte olej s troškou soli a krátko na ňom orestujte šalotku. Potom pridajte marinovaný cícer aj so zbytkom sójovky. Zľahka zasypte mletým čili. Restujte asi 3-5 minút a potom prihoďte čínsku kapustu. Restujte ďalších 5 minút.

V menšej miske dobre vymiešajte ingrediencie na arašidovú omáčku a pridajte ju do panvice. Krátko prevarte a odstavte z plameňa.

Rovno podávajte s ryžou a zeleninou.

Dobru chuť ♥

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *