Mám rada koláče, ale častejšie sa snažím pripravovať dezerty bez múky. A tento ryžový puding zasýti na celkom dlho a chutí teplý aj studený. V chladničke vám vydrží dva dni.
Chcem vás ale upozorniť, že karamelizované pomaranče sú oveľa chutnejšie teplé než studené, preto ak by ste chceli puding nastudeno, tak odporúčam iné ovocie (napríklad lesné) alebo čokoládovú polevu. Prípadne si ho dajte len tak bez, čo je vlastne nazdravšia varianta.
Ryžu varím v ryžovom mlieku, pretože je vďaka fermentácii prirodzene sladké a puding potom netreba až tak veľmi sladiť. Ryžové mlieko je v podstate bez tuku a preto na konci dávam ešte hrnček tučnejšieho orieškového mlieka, ktoré dodá pudingu lahodnejšiu chuť. Najčastejšie dávam kešu alebo kokosové, ale nič nepokazíte ani mandľovým mliekom.
1 hrnček bielej guľatej ryže
3 hrnčeky ryžového mlieka
1/3 ČL soli
1 pomaranč (budeme potrebovať aj kôru, tak ideálne biopomaranč)
1 tyčinka škorice
1 hrnček kešu, kokosového alebo mandľového mlieka
3 PL ryžového sirupu
1 vanilkový puding bez lepku
1 ošúpaný pomaranč
1 PL ryžového alebo javorového sirupu
štipka soli
1 PL vody
Ryžu prepláchneme v studenej vode a dáme variť spolu s tromi hrnčekmi ryžového mlieka, soľou, kôrou z jedného bio pomaranča a tyčinkou škorice. Tú som pozdĺžne rozdelila na dve časti. Varíme 20 minút pod pokrievkou.
Medzitým v hrnčeku orieškového mlieka dobre rozmiešame 3 PL ryžového sirupu a vanilkový puding v prášku. Zmes pridáme k uvarenej ryži, z ktorej sme vybrali pomarančovú kôru a škoricu a ešte pár minút spolu povaríme.
Ošúpaný pomaranč nakrájame na 2 mm hrubé kolieska. V panvičke na miernom plameni zmiešame vodu so sirupom a z oboch strán v nich prehrejeme pomaranče.
Ryžu si pokojne pripravte aj deň vopred, ale pomaranče sú mňam čerstvo pripravené a teplúčke.
Dobrú chuť