Ryžový puding s karamelizovanými pomarančami

Bezlepkový a bezmliečny ryžový puding

Mám rada koláče, ale častejšie sa snažím pripravovať dezerty bez múky.  A tento ryžový puding zasýti na celkom dlho a chutí teplý aj studený. V chladničke vám vydrží dva dni.

Chcem vás ale upozorniť, že karamelizované pomaranče sú oveľa chutnejšie teplé než studené, preto ak by ste chceli puding nastudeno, tak odporúčam iné ovocie (napríklad lesné) alebo čokoládovú polevu. Prípadne si ho dajte len tak bez, čo je vlastne nazdravšia varianta.

Ryžu varím v ryžovom mlieku, pretože je vďaka fermentácii prirodzene sladké a puding potom netreba až tak veľmi sladiť. Ryžové mlieko je v podstate bez tuku a preto na konci dávam ešte hrnček tučnejšieho orieškového mlieka, ktoré dodá pudingu lahodnejšiu chuť. Najčastejšie dávam kešu alebo kokosové, ale nič nepokazíte ani mandľovým mliekom.

Ingrediencie na 2-3 porcie:

1 hrnček bielej guľatej ryže
3 hrnčeky ryžového mlieka
1/3 ČL soli
1 pomaranč (budeme potrebovať aj kôru, tak ideálne biopomaranč)
1 tyčinka škorice
1 hrnček kešu, kokosového alebo mandľového mlieka
3 PL ryžového sirupu
1 vanilkový puding bez lepku

Karamelizované pomaranče:

1 ošúpaný pomaranč
1 PL ryžového alebo javorového sirupu
štipka soli
1 PL vody


Potrebný čas: 30 minút

Karamelizované ovocie bez cukru

Postup:

Ryžu prepláchneme v studenej vode a dáme variť spolu s tromi hrnčekmi ryžového mlieka, soľou, kôrou z jedného bio pomaranča a tyčinkou škorice. Tú som pozdĺžne rozdelila na dve časti. Varíme 20 minút pod pokrievkou.

Medzitým v hrnčeku orieškového mlieka dobre rozmiešame 3 PL ryžového sirupu a vanilkový puding v prášku. Zmes pridáme k uvarenej ryži, z ktorej sme vybrali pomarančovú kôru a škoricu a ešte pár minút spolu povaríme.

Ošúpaný pomaranč nakrájame na 2 mm hrubé kolieska. V panvičke na miernom plameni zmiešame vodu so sirupom a z oboch strán v nich prehrejeme pomaranče.

Ryžu si pokojne pripravte aj deň vopred, ale pomaranče sú mňam čerstvo pripravené a teplúčke.

Dobrú chuť

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť #laskavevarenie. Alebo priamo na fotke označte @laskave_varenie. Vďaka!

Výborný ryžový puding, vegan

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.