Tabbouleh – letný osviežujúci šalát

Tento ľahký, osviežujúci šalát plný letnej zeleniny a byliniek si zamilujete. Tabbouleh pochádza z blízkeho východu, je obľúbený v Turecku či Sírii a v Libanone je národným jedlom. Hlavnú rolu v ňom hraje zelenina a bylinky, hlavne petržlenová vňať. Tou sa v ňom naozaj nešetrí, ale patrí tu aj mäta, ktorá je v lete ideálna pre naše telo. No nezabudnite ani na bulgur, pretože je neodmysliteľnou súčasťou tohto jedla.

Ak nemôžete lepok, nahraďte bulgur bezlepkovou quinoou. Obidve tieto obilniny sú zdrojom  kvalitných a pre telo potrebných komplexných sacharidov. Ich vynechávanie, rovnako ako vynechávanie ďalších živín ako sú bielkoviny, nepomáha zdravému chutnutiu bez diét. Práve naopak, dostáva naše telo do stavu ohrozenia a telo potom:

  • ukladá tuky na „horšie časy“ a brzdí správny metabolizmus
  • z nedostatku živín volá rýchlo po ďalšej energii a to vo forme sladkých a tučných jedál (rýchla energia pre telo)

Bulgur uprednostňujem celozrnný, kúpite ho napríklad v e-shope ochutnejorech.sk, alebo v českom e-shope ochutnejorech.cz kde nájdete obidva varianty – klasický aj celozrnný.

Tabbouleh pripravíte veľmi jednoducho a rýchlo. Aj keď je to jedlo z blízkeho východu, nepotrebujete žiadne špeciálne či exotické suroviny.

Ingrediencie na 2 porcie:

40 g bulguru (odporúčam menší jemnejší, dávam celozrnný)
140 g čerstvých paradajok
140 g šalátovej uhorky
½ menšej cibule (alebo 2 jarné cibuľky – biela časť)
3 hrste petržlenovej vňate
1 menšia hrsť mäty
2 – 3 PL olivového oleja lisovaného za studena
šťava z polovice väčšieho citrónu
1/2 ČL soli + trochu na varenie bulguru
mleté čierne korenie


Potrebný čas: 25 minút

Postup:

Bulgur uvaríme v dvojnásobku vody podľa návodu a necháme vychladnúť. Prípadnú prebytočnú tekutinu zlejeme. 

Uhorku a paradajky nakrájame na maličké kocky. Ak máme domácu alebo bio uhorku, tak ju neošúpeme. Paradajky necháme odkvapkať v sitku.

Cibuľu nakrájame nadrobno a v malej mištičke zmiešame s 1/2 lyžičky soli. Necháme chvíľu postáť, aby cibuľa zjemnela. 

Bylinky nasekáme.

Uvarený bulgur, nakrájanú zeleninu a nasekané bylinky dáme do misky. Zalejeme olejom a citrónovou šťavou, zasypeme korením.

Všetko spolu poriadne premiešame a rozdelíme na 2 porcie. Môžeme skladovať v chladničke.

Tento šalát berte ako prílohu k bielkovine, nie ako samostatné jedlo. Chýbala by v ňom jedna z dôležitých živín. Bez vyvážanej a výživnej stravy nebude vaše telo v rovnováhe, čo má okrem priberania aj ďalšie následky ako je strata energie, neustále chute na sladké, neschopnosť sústrediť sa, či dobre spať.

Soňa Maléterová
Som holistická výživová mentorka pre ženy. Pomáham ženám cítiť sa dobre vo svojom tele, nájsť si zdravý vzťah k jedlu bez trápenia, bez hladu a nezmyselných diét. Vo svojej práci prepájam poznatky Tradičnej čínskej medicíny s moderným vedeckým poznaním ľudského tela a psychológiou. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *