Tabbouleh – letný osviežujúci šalát

Tento ľahký, osviežujúci šalát plný letnej zeleniny a byliniek si zamilujete. Tabbouleh pochádza z blízkeho východu, je obľúbený v Turecku či Sírii a v Libanone je národným jedlom. Hlavnú rolu v ňom hraje zelenina a bylinky, hlavne petržlenová vňať. Tou sa v ňom naozaj nešetrí, ale patrí tu aj mäta, ktorá je v lete ideálna pre naše telo. No nezabudnite ani na bulgur, pretože je neodmysliteľnou súčasťou tohto jedla.

Ak nemôžete lepok, nahraďte bulgur bezlepkovou quinoou. Obidve tieto obilniny sú zdrojom  kvalitných a pre telo potrebných komplexných sacharidov. Ich vynechávanie, rovnako ako vynechávanie ďalších živín ako sú bielkoviny, nepomáha zdravému chutnutiu bez diét. Práve naopak, dostáva naše telo do stavu ohrozenia a telo potom:

  • ukladá tuky na „horšie časy“ a brzdí správny metabolizmus
  • z nedostatku živín volá rýchlo po ďalšej energii a to vo forme sladkých a tučných jedál (rýchla energia pre telo)

Bulgur uprednostňujem celozrnný, kúpite ho napríklad v e-shope ochutnejorech.sk, alebo v českom e-shope ochutnejorech.cz kde nájdete obidva varianty – klasický aj celozrnný.

Tabbouleh pripravíte veľmi jednoducho a rýchlo. Aj keď je to jedlo z blízkeho východu, nepotrebujete žiadne špeciálne či exotické suroviny.

Ingrediencie na 2 porcie:

40 g bulguru (odporúčam menší jemnejší, dávam celozrnný)
140 g čerstvých paradajok
140 g šalátovej uhorky
½ menšej cibule (alebo 2 jarné cibuľky – biela časť)
3 hrste petržlenovej vňate
1 menšia hrsť mäty
2 – 3 PL olivového oleja lisovaného za studena
šťava z polovice väčšieho citrónu
1/2 ČL soli + trochu na varenie bulguru
mleté čierne korenie


Potrebný čas: 25 minút

Postup:

Bulgur uvaríme v dvojnásobku vody podľa návodu a necháme vychladnúť. Prípadnú prebytočnú tekutinu zlejeme. 

Uhorku a paradajky nakrájame na maličké kocky. Ak máme domácu alebo bio uhorku, tak ju neošúpeme. Paradajky necháme odkvapkať v sitku.

Cibuľu nakrájame nadrobno a v malej mištičke zmiešame s 1/2 lyžičky soli. Necháme chvíľu postáť, aby cibuľa zjemnela. 

Bylinky nasekáme.

Uvarený bulgur, nakrájanú zeleninu a nasekané bylinky dáme do misky. Zalejeme olejom a citrónovou šťavou, zasypeme korením.

Všetko spolu poriadne premiešame a rozdelíme na 2 porcie. Môžeme skladovať v chladničke.

Tento šalát berte ako prílohu k bielkovine, nie ako samostatné jedlo. Chýbala by v ňom jedna z dôležitých živín. Bez vyvážanej a výživnej stravy nebude vaše telo v rovnováhe, čo má okrem priberania aj ďalšie následky ako je strata energie, neustále chute na sladké, neschopnosť sústrediť sa, či dobre spať.

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.