Táto sýta polievka skvelo chutí a dodá vám všetky základné živiny. Je hustá a výživná, zároveň veľmi jednoduchá na prípravu.
Jej chuť zvýrazní voňavá rímska rasca, bobkový list a baví ma v nej aj mäta, ktorá ale v polievke nie je výrazná.
Zeleninu s korením najprv minimálne 5 minút poduste pod pokrievkou. Môžete aj trochu dlhšie, polievka tak bude mať lepšiu chuť. Bulgur pridávame neuvarený, ale nezabudnite ho prepláchnuť v studenej vode.
Cícer je potrebmé vopred namáčať a potom uvariť, väčšinou si ho chystám deň vopred.
Vyskúšajte aj ďalšie recepty s cícerom, napríklad krémovú cícerovú cesnačku, karfiolový krém s cícerom, lahodný cícer na smotane so zeleninou či cícerové fašírky falafel.
1 červená cibuľa
3 PL olivového oleja
1 ČL soli
1/4 ČL rímskej rasce (podrvenej)
1 bobkový list
2 veľké strúčiky cesnaku
trochu mletého korenia
štipka chilli
1 väčšia mrkva
80 g pšeničného bulguru
250 ml pasírovaných paradajok
pár vetvičiek čerstvej mäty alebo sušená
800 ml horúceho vývaru (odporúčam vám tento detoxikačný zeleninový vývar s riasou)
1 a pol hrnčeka uvareného cíceru
Tamari omáčka na dochutenie
Cibuľu speňte na osolenom oleji.
Pridajte na menšie kocky nakrájanú mrkvu, bobkový list, rímsku rascu, chilli a mleté čierne korenie. Duste prikryté aspoň 5 minút, občas premiešajte. Potom pridajte popučený cesnak a ešte minútu duste, kým sa zmes krásne nerozvonia.
Vsypte prepláchnutý bulgur, zalejte pasírovanými paradajkami, pridajte mätu a horúci vývar.
Varte asi 10 minút a potom pridaje uvarený a odkvapkaný cícer.
Ešte 5 minut povarte aby sa prepojili chute a nakoniec dochuťte Tamari omáčkou.
Môj tip: Tamari omáčka je druh kvalitnej prirodzene fermentovanej sójovej omáčky. Má sladšiu a výraznejšiu chuť a je bez lepku. Skvelo podtrhne chuť tejto polievky. Kúpite ju v obchodoch so zdravou výživou.
Dobrú chuť ♥
Namiesto bulguru, čo bezlepkové by sa dalo dať?
Pohánkové krúpky alebo pšeno. Ale ak nemáte jemné pšeno (býva menšie a je uvarené do 15 miinút), tak ho pridajte uvarené na posledných 5 minút aj s cícerom.