3 veci, ktoré v januári nefungujú (napriek tomu, že sa o ne mnohí pokúšajú)

Patríte medzi nadšencov, pre ktorých je nový rok a prvý mesiac v roku hlavným impulzom pre veľké predsavzatia a zmeny životného štýlu? Alebo sa len každoročne necháte strhnúť okolím či sociálnymi sieťami?

Tak potom tento článok radšej ani nečítajte :) Chystám sa vám v ňom povedať, prečo je práve január mesiac, ktorý je pre takéto zmeny veľmi nevhodný. V troch bodoch som spísala činnosti, ktoré vám v tomto období neprinesú úžitok a vysoko pravdepodobne vám nevydržia.

1. Zásadné zmeny životného štýlu a intenzívne cvičenie

Zima je odpočinkové obdobie a január je stále zimný mesiac. Stačí sa prejsť po lese či po záhrade a je nám jasné, že žiadne veľké aktivity alebo zmeny sa tu nedejú. Príroda je múdra, šetrí si energiu na jar, kedy sa naozaj začnú diať veci. Aj my sme súčasťou prírody, platia pre nás rovnaké zákonitosti. To je dôvod, prečo mnohým ľudom ich novoročné nadšenie pre rôzne diéty (často úplne nevhodné pre dané ročné obdobie) alebo príliš aktívny pohyb, nevydrží. Energia je fuč. A práve vtedy, keď ju budeme najviac potrebovať – na jar – nám žiadna neostane.

V zime sú na vrchole svojich síl obličky. Podľa Tradičnej čínskej medicíny (TČM) v nich sídli naša životná energia. Ak si ju nechránime, sami si zkracujeme život, pretože táto energia se nedá obnoviť. O tejto dôležitej téme som pred časom napísala celý článok >>> 5 dôležitých rád na zimu, ktoré som mala vedieť pred 20 rokmi

Znamená to, že máme ležať na gauči a striedavo sa kŕmiť čokoládou a čipsami? Samozrejme nie. Ale v prvom rade si v sebe upracme. Venujte si čas a uvedomte si, čo vám už nevyhovuje.

  • Vysedávate stále doma, ale cítite že vám to nerobí dobre? Chceli by ste chodiť pravidelne von? Napíšte si to.
  • Sedíte každý večer pri telke a niečo chrúmete? Radi by ste to zmenili? Napíšte si to.
  • Máte problémy so spánkom? Nemôžete zaspať či sa v noci budíte? Vstávate ráno úplne bez energie a chuti do života? Napíšte si to.
  • Pribrali ste a chcete schudnúť? Napíšte si to.
  • Preháňate to so sladkosťami a radi by ste ich jedli menej? Napíšte si to.
  • Nefunguje vám trávenie, je vám po jedle ťažko a potrebujete s tým niečo urobiť? Aj to si napíšte.

To sú len príklady, vy sami viete čo vám už nevyhovuje a čo chcete vo svojom živote zmeniť. A prečo by ste si to mali napísať, keď v tom máte jasno? Lebo tou najdôležitejšou pákou, ktorá rozhoduje o tom, či sa nám naše zámery vydaria, je naša myseľ. Naša myseľ funguje na dvoch úrovniach. Je to vedomá myseľ a podvedomie. Vedomá myseľ „kŕmi“ naše podvedomie, ktoré jej bezvýhradne verí. A podľa toho koná. Sú to dôležité veci, ktoré si mnohí ľudia pri zmenách životného štýlu neuvedomujú.

Ak si naše zámery napíšeme a potom aj (ideálne nahlas) každý deň opakujeme, dávame nášmu podvedomiu oveľa jasnejší signál, čo chceme dosiahnuť. Naše podvedomie to prijme ako fakt a bude nás k našim zámerom viesť a nie hádzať nám polená pod nohy. Verte mi, funguje to. Mám s tým niekoľkoročnú prax.

Už pred rokmi som pochopila, že bez správneho nastavenia mysle budú naše snahy o zdravší život či chudnutie nekonečným sledom pokusov a omylov. Najčastejším dôvodom prečo svoje zámery začať žiť zdravšie, schudnúť či celkovo žiť krajší život nedotiahneme do konca, nie sú iní ľudia, choroby, práca a podobne. Je to práve naša myseľ. Lenže tak, ako sa dá vytrénovať telo, postupným opakovaním sa dá vytrénovať myseľ. A dokonca to može byť zábava :)

2. Zakazovanie a pokyny, ktorým náš mozog nerozumie

Lenže pozor. Skôr ako si čokoľvek napíšete, čítajte ďalej. Náš mozog potrebuje pokyny, ktorým rozumie. Nedokáže niečo NErobiť, NEjesť, NEpiť.  Mozog počuje len základ slova „robiť“, „jesť“, „piť“…

Preto je dôležité, aby ste si svoje zámery formulovali pozitívne. Takže napríklad namiesto „nebudem každý večer pri telke niečo chrúmať“ si napíšte „urobím si večer príjemne pomocou sviečky a/alebo bylinkového čaju… “ Nájdite si svoju vlastnú alternatívu, ktorá vám večer navodí príjemný pocit aj bez jedla.

Alebo iný príklad. Namiesto zámeru „Nebudem jesť toľko sladkostí“ si povedzte „Dám si jednu malú sladkosť, ktorá ma uspokojí. Vychutnám si ju zo zavretými očami, užijem si ju naplno a viem, že to mi úplne stačí. “

Ak ste sa mesiace pravidelne nehýbali, tak si dajte napríklad tento zámer: „Zaradím do svojho života pravidelný pohyb. Viem, že to dokážem. Začnem krátkou prechádzkou vonku alebo nenáročným pokojným cvičením doma a pripravím tak svoje telo na viac pohybu na jar.“

Jasne a konkrétne si zformulovať svoj pozitívny zámer, ktorý vychádza len a len z môjho vnútra je prvý krok. Ale, tak ako prvá kocka domina, je najdôležitejší. To automaticky nemusí znamenať, že ak si dnes dám a poviem svoje zámery, hneď sa mi ich podarí zrealizovať. Naša vedomá myseľ potrebuje niekedy viac času, aby na ňu podvedomie zareagovalo. Venujte si každý deň niekoľko minút (ideálne ráno, na obed a večer pred spaním) a programujte svoje podvedomie. Vyjadrujte sa jasne, konkrétne, pozitívne a rozhodne. Cíťte pri tom odhodlanie a vnútornú silu. Bez sebakritiky a sebaobviňovania. Venujte si toľko trpezlivosti, koľko potrebujete. Toľko, koľko by ste jej dali tej najmilovanejšej osobe.

Naša myseľ je plná sabotujúcich myšlienok a naučených programov, ktoré dokážu zmariť mnoho našich zámerov aj snov. Nie je to vaša chyba, sme v tom všetky spolu a vytvára sa to už v rannom detstve. Dobrá správa je, že sa to dá zmeniť. Postupne sabotérov odhaliť a zmeniť na myšlienky, ktoré sa stanú pevným základom nášho zdravého štýlu.

V 10-dňovej výzve ZDARMA  Reštart mysle pre zdravšie telo vám ukážem ako na to. Pridajte sa k nám, začíname 22.1.
Registrujte sa na tomto odkaze >>> https://sonamaleterova.sk/restart-mysle-pre-zdravsie-telo/

 

3. Nehladujte a vykašlite sa na diéty

Namiesto toho sa naučte jesť. Snáď som vás nenaštvala, ale pravda je, že väčšina ľudí nevie poriadne jesť. Poriadne znamená v prvom rade sústredene a pomaly. Bez vyrušovania, bez toho aby sme pri tom robili niečo iné. Túto dôležitú radu som dostala už pred rokmi od pani doktorky, ktorá praktikuje celostný prístup k človeku.

Ale aj najnovšie štúdie potvrdzujú, že ľudia, ktorí jedia pomaly a sústredene, majú lepší metabolizmus, nižšie riziko krvného tlaku a lepšie fungujúci pankreas. Na druhej strane, rýchle a bezhlavé hltanie jedla vedie k  riziku vyššej obezity až o viac ako 70%.

Poďme si to vysvetliť ešte detailnejšie.

Veľmi dôležitou fázou trávenia je práve tá prvá, kedy máme jedlo v ústach. Zuby máme na to, aby sme potravu dôkladne požuli a zmiešali so slinami v ústach. V slinách sa nachádza dôležitý enzým ptyalín, ktorý štiepi škrob a zložité sacharidy.

Týmto sa naštartuje celý tráviaci proces a je dobré vedieť, že tento krok sa v ďalších fázach nedá nahradiť. Preto, ak sa ponáhľame a potravu v ústach poriadne nepohrýžeme a nepresliníme, nemôže dôjsť  k jej dokonalému stráveniu. Týmto skomplikujeme prácu nášmu žalúdku, zaťažíme ho. Aj náš pankreas sa bude musieť viac snažiť a zbytočne vyčerpávať.

Zo zle požutého a preslineného jedla naviac dostaneme do tela menej energie. Takže ho v konečnom dôsledku potrebujeme zjesť  viac. Zbytky nestráveného jedla sa potom ukladajú rôzne po tele a nám takto môžu nielen pridávať kilá naviac, ale časom aj vyvolať nejaké tie choroby.

Trénujte si počas tohto mesiaca pomalšie a sústredenejšie jedenie. A ak máte pocit, že by ste chceli ešte niečo pre seba urobiť, tak si namiesto diétovania dajte do poriadku svoje črevá. Okrem imunity rozhodujú tiež o vašich chutiach aj o vašej psychike. Pripravte si črevá na to, aby ste mohli na jar uskutočniť svoje ciele.

Ako to urobiť? Upracte si aj v komore a kuchyni. Eliminujte priemyselne spracované potraviny (mrazené hotovky a polotovary, konzervy, rafinované sladkosti…) Varte viac rastliných jedál. Na tomto blogu ich nájdete neúrekom. Skúšajte, ochutnávajte a nechávajte sa milo prekvapiť.. Výskumy sú neúprosné, zdravý črevný mikrobióm potrebuje pestrú stravu s prevahou rastlinných jedál.

Že nestíhate? Robte toľko koľko zvládnete. Napariť brokolicu (7 minút), mrkvu (15 minút), podusiť ružičkový kel (15 minút), nakrájať papriku (1 minúta), upiecť hokkaido či batát (25 minút) snáď zvládnete. Uberte svoje štandarné jedlo o tretinu a nahraďte ho takouto zeleninou. Na paradajky a uhorky sa v zime vykašlite (viď bod 1 a môj článok o zime). Pridajte semienka, klíčky.

To najlepšie, čo pre svoj mikrobióm môžete urobiť? Naučte sa kvasiť vlastnú zeleninu. Lacným a chutným spôsobom tak denne doprajete svojim črevám presno to, čo potrebujú – probiotiká v prirodzenej forme, živé enzýmy na podporu trávenia a ako bonus mnoho vitamínov priamo z prírody.

Ako na to? Môžete prehľadať  tento blog a nájsť články o kvasení. Ale ak chcete ušetriť čas a začiatočnícke chyby a nervy, odporúčam vám môj video kurz Kvasená zelenina krok za krokom.

S ním pre vás bude kvasenie hračka a navyše k nemu získate pekné bonusy.

Myslíte, že tento článok by mohol pomôcť ľuďom ktorých poznáte? Jednoducho ho zdieľajte cez tlačítko zdieľať alebo kopírovaním URL adresy.

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.