Na horúce letné dni sú vhodné jedlá, ktoré nás zbytočne neprehrejú. Ako tento cestovinový šalát s cícerom a letnou zeleninou. Pripravte si ho s chutným a zdravým tahini dresingom, ktorý u nás nie je veľmi typický. Tahini je pasta (krém) zo sezamu, ktorá pochádza z Blízkeho východu. Tam sa často pridáva do typických hummusov. Nájdete ju aj v tomto mojom výbornom hummuse z bielej fazule.
Tahini dresing pripravujem bez pridávania oleja (narozdiel od väčšiny receptov na tahini dresing). Tahini obsahuje približne 50% tukov a preto je zbytočné a zo zdravotného hľadiska aj nevhodné pridávať do dresingu ďalší olej. Zdravé tuky potrebujeme, ale ich nadmiera nám škodí.
Niektoré moje klienty majú problémy s trávením surovej zeleniny. Príčinou z pohľadu Tradičnej čínskej medicíny býva oslabený okruh Sleziny. V tom prípade vám odporúčam časť surovej zeleniny nahradiť napríklad naparenou brokolicou, uvareným hráškom, či inou tepelne spracovanou zeleninou podľa vašej chute.
100 g suchých cestovín (pre bezlepkový variant sa hodia kukuričné)
120 g uvareného cíceru
4 menšie paradajky
1/3 šalátovej uhorky
1/2 červenej cibule
2 hrste šalátových listov (napríklad ľadový šalát či rímsky šalát)
Ingrediencie na dresing:
4 PL tahini (používam tahiny od firmy Svět plodu, ktorá netuhne a výborne chutí)
2 ČL medovej horčice
soľ
2 PL citrónovej šťavy
1 ČL sladu alebo javorového sirupu
mleté čierne korenie
1 dcl poriadne studenej vody
Dajte variť cestoviny.
Medzitým si poriadne vychlaďte trochu vody. Môžete ju dať do chladničky alebo k nej prihodiť pár kúskov ľadu.
V miske metličkou zmiešajte tahini, horčicu, citrónovú šťavu, soľ a mleté čierne korenie. Dochuďte sladom alebo javorovým sirupom a znovu zamiešajte.
Postupne pridávajte ľadovú vodu a vymiešajte na krémový dresing. Je možné, že nebudete potrebovať všetko množstvo vody.
Do misy dajte uvarené cestoviny a cícer. Pridajte k nim farebnú letnú zeleninu.
Navrchu polejte hotovým tahini dresingom a všetko spolu zamiešajte. Ochutnajte a v prípade potreby dochuťte trochou soli, citrónovej šťavy alebo umeoctom.
Dobrú chuť ♥