Poznáte daikon? Je to biela podlhovastá reďkovka, ktorá je pomerne veľká. Niekedy sa označuje aj ako japonská reďkovka, v obchodoch je často len pod názvom „biela reďkovka“. Hovorí sa, že pochádza práve z Japonska, kde patrí do bežného jedálnička.
Reďkovky všeobecne (rôzne druhy) patria medzi najzdravšie druhy zeleniny. Obsahujú látky, ktoré sú pre naše telo „liekom“ a toto bolo potvrdené aj vedeckými štúdiami. Doprajte si ich každý deň.
♥ obsahuje veľa vitamínu C (najviac v listoch, ktoré môžete pridať do šalátu)
♥ je veľmi diétna a ak si ju pridáte k hlavnému jedlu alebo si ju dáte pred, vyhnete sa tak prejedaniu
♥ pomáha s trávením potravy vďaka podobným enzýmom, ako sú v našom tráviacom trakte
♥ podporuje detoxikáciu (odvádzanie toxínov z organizmu)
♥ je výborným zdrojom vápnika
♥ posilňuje obličky a pomáha odvádzať prebytočnú vodu z tela
Pozitívne účinky daikonu sa ešte zvýrazňujú fermentáciou. Ako kvasiť (nielen) túto reďkovku učím v mojom video kurze Kvasená zelenina krok za krokom.
Pripravila som pre vás jednoduchý ale veľmi chutný recept, na ktorý budete potrebovať len zopár ingrediencií a strúhadlo. Túto nátierku pripravujem s vegan kyslou smotanou. Najviac mi chutí s tou od Dr. Oetker, odkaz nájdete v zozname ingrediencií. Ako alternatívu môžete použiť aj krémovú naturálnu nátierku Lunter alebo inú smotanu.
200 g bielej dlhej reďkovky (daikon)
1 stredne veľká mrkva
1/4 ČL soli
mleté čierne korenie
2 – 3 kopcovité PL vegan smotany (dávam Creme Vega od Dr. Oetker)
Potrebný čas: 10 – 15 minút
Reďkovku umyte a nastrúhajte na väčšom strúhadle. Pridajte soľ, premiešajte a nechajte chvíľu odpočívať.
Medzitým nastrúhajte mrkvu na jemnom strúhadle.
Z reďkovky rukami vytlačte prebytočnú šťavu a pridajte k nej nastrúhanú mrkvu a ostatné ingrediencie. Dobre premiešajte, ochutnajte a prípadne dolaďte podľa svojej chute.
Podávajte s dobrým kváskovým chlebíkom a posypte niečim zeleným. Hodí sa pažítka, jarná cibuľka, žerucha či klíčky.
Dobrú chuť ♥