Rizoto s blanšírovanou jarnou zeleninou

Jedným z jedál, ktoré sa dajú pripraviť sezónne, je talianske rizoto. V obchodoch sa už objavuje moja obľúbená zelená dvojica – hrášok a špargľa. A tak som ich pripavila spôsobom, vďaka ktorému si zachovajú nielen krásnu farbu a skvelú chuť, ale aj kopec vitamínov, ktoré obsahujú. Blanšírovanie je veľmi vhodný spôsob prípravy zeleniny práve na jar a v lete.

Princípom blanšírovania je krátko zeleninu povariť a potom ju rýchlo schladiť. Preto je potrebné mať pripravené 2 hrnce s dostatočným množstvom vody. Na 100 g zeleniny by sme mali mať približne 1 liter vody pri varení aj pri chladení.  Ako na to sa dozviete priamo v recepte.

Ingrediencie na 2 porcie:

240 g ryže na rizoto (arborio alebo carnaroli)
3 jarné cibuľky – biela časť
1 strúčik cesnaku
2 PL oleja
1/3 ČL soli
100 ml suchého bieleho vína
1 bio zeleninový bujón
700 ml horúceho zeleninového vývaru bez soli alebo vody
60 g vegan strúhaného syra (dala som syr značky Nurishh)

Na blanšírovanú zeleninu na masle:

100 g čerstvého hrášku bez luskov
120 g špargle
2,5 litra vody (+ ďalšie 2 litre na rýchle schladenie zeleniny)
2 ČL soli
1 PL (ne)masla
1 PL olivového oleja
trošku bieleho alebo citrónového korenia


Potrebný čas: 1 hodina

Postup:

Špargli odlomte drevnaté konce (môžete si ich odložiť na vývar) a nakrájajte ju na 1 cm veľké kúsky. Hlavičky nechajte v celku.

Pripravte si horúci vývar alebo vodu a rozmiešajte v ňom 1 kocku zeleninového bio bujónu.

Na oleji speňte nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridajte ryžu (nepreplachujte ju) a na miernom plameni ju restujte 5 minút. Občas premiešajte. Pridajte nasekaný cesnak a suché biele víno. Za stáleho miešania nechajte víno odpariť.

Potom pridajte 1 naberačku horúceho vývaru s rozpusteným zeleninovým bujónom. Miešajte a nechajte úplne vstrebať do ryže. Tento postup opakujte až kým nespotrebujete všetok vývar. Trvá to približne 25 minút. Ryža by mala ostať “al dente”, teda nie úplne rozvarená. Inak bude ťažšie stráviteľná.

Medzitým si pripravte hrniec s 2,5 litrom vody, ktorú priveďte k varu.

Rizoto dokončite tým, že do neho vmiešate strúhaný vegan syr a dobre premiešate.

Nasleduje blanšírovanie zeleniny. Do vriacej vody (majte ju na silnom plameni, aby ju zelenina príliš neochladila) pridajte dve lyžičky soli a vsypte hrášok a nakrájanú špargľu.  Varte 1 minútu a medzitým si pripavte hrniec s čo najviac studenou vodou. Môžete do nej pridať aj ľad, ak máte.  Zeleninu po minúte varenia rýchlo sceďte a dajte ju okamžite schladiť do studenej vody. Potom ju znovu sceďte a nechajte odkvapkať.

Na panvičke zohrejte olivový olej s (ne)maslom, pridajte štipku soli a odkvapkanú zeleninu. Zasypte troškou korenia a restujte 3 minúty.

Polovicu takto pripravenej zeleniny vmiešajte do rizota v hrnci a zvyškom posypte rizoto na tanieri. Môžete ešte posypať trochou strúhaného vegan syra.

Dobrú chuť ♥

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>

Stiahnite si zdarma e-book

Prečo a ako viac variť bez mäsa, mlieka, vajec a cukru

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.