Táto lahodná ovsená kaša vám zlepší sychravé ráno :) Vonia po perníku, je prirodzene sladká a plná zdraviu prospešných látok. Počítajte, že na jej prípravu budete potrebovať zhruba pol hodinu, ale je to jednoduché.
Robievam ju z muškátovej tekvice. Môžete dať aj maslovú (tú v tvare hrušky). Túto tekvicu je potrebné ošúpať. Ak chcete ušetriť čas, pripravte si ju vopred večer. Ošúpte ju a pokrájajte na približne centimetrové kocky.
Orieškové maslo krásne pozdvihne chuť kaše. Mne v nej najviac chutí maslo z lieskových orieškov, ale určite nič nepokazíte ani iným orieškovým maslom, napríklad mandľovým alebo arašidovým.
Kaša je vďaka ryžovému mlieku a tekvici prirodzene sladká, ale môžete ju priamo na tanieri či v miske ešte dosladiť ryžovým sladom alebo sirupom.
140 g muškátovej tekvice
štipka soli
150 ml ryžového mlieka
60 g jemných ovsených vločiek (pre bezlepkový variant použite vločky bez lepku)
mletá škorica podľa chuti
1/4 ČL perníkového korenia
1 ČL orieškového masla (dávam maslo z lieskových orieškov, môžete dať aj mandľové či arašidové)
1 ČL ryžového sladu
vlašské alebo pekanové orechy na ozdobenie
Postup:
Tekvicu ošúpte a pokrájajte na kocky veľké približne 1 cm. Vložte do rendlíka, zalejte ryžovým mliekom, pridajte štipku soli a trošku mletej škorice. Priveďte k varu a prikryté varte 20 minút na slabšom plameni.
Mäkkú uvarenú tekvicu priamo v rendlíku rozmačkajte vareškou na kašu.
Ovsené vločky dvakrát v miske preláchnite v studenej vode. Prípadné nečistoty nechajte vyplávať na povrch a vodu zlejte. Vločky primiešajte k uvarenej tekvici, pridajte asi štvrť lyžičky perníkového korenia. Krátko spoločne povarte, kým sa všetko spojí a kaša trochu zhustne.
Odstavte z plameňa a vmiešajte orieškové maslo.
Podávajte s ryžovým sladom a orieškami.
Dobrú chuť ♥
Dobrý večer, idem pochváliť Vašu pernikovú ovsenú kašu s tekvicou, je fakt výborná, jej chuťou som bola milo prekvapená. Robila som si ju teraz večer na zajtrajšie raňajky, ale ochutnať som musela už teraz
Jej, ďakujem pekne a teším sa, že vám chutí.