Pšenový koláč s karamelizovanými jabĺčkami a mandľovou posýpkou

Jablková sezóna je tu! Vyskúšajte túto zdravšiu verziu jablkového koláča bez múky, ktorý chutí fantasticky. Zároveň je vhodný aj pre ľudí s alergiou na mlieko a vajíčka.

Základ koláča, teda cesto, tvorí pšenová kaša. Tú si môžete pripraviť aj deň vopred. Ja to robievam tak, že ak varím pšenovú kašu na raňajky, urobím jej približne dvojnásobné množstvo. Polovicu zjeme hneď ráno (napríklad s makom či orieškovým maslom a s ryžovým sladom). Druhú časť odložím do chladničky a mám základ pre cesto, do ktorého už len tesne pred pečením pridám mandľovú múku.

Pšeno nevytvára v žalúdku kyseliny a preto je veľmi dobre stráviteľné. Na jeseň a v zime ho máme na stole aspoň raz za týždeň, má totiž schopnosť mierne zohrievať organizmus. Jeho ďalšou výhodou je, že posilňuje pankreas a je bez lepku.

Ak si chcete aj vy dopriať viac pšena, vyskúšajte aj tieto ďalšie recepty:
>>> Pšenové krokety
>>> Pšenový nákyp so slivkami
>>> Makovo-slivkový koláč bez lepku

Ingrediencie (na okrúhlu formu s priemerom 26-28 cm)

Cesto:
100 g pšena (surového)
450 ml ryžového mlieka
štipka soli
trošku mletej vanilky alebo vanilkového lusku
50 g mandľovej múky (alebo mletých mandlí)
trošku (vegan) masla na vymazanie formy na pečenie

Jablková náplň:
600 g sladkých jabĺk
90 g hrozienok
20 g (vegan) masla
2 -3 PL javorového sirupu
štipka soli
1 menšia ČL mletej škorice
2 PL kvalitného slivkového lekváru (ja dávam lekvár bez cukru)

Posýpka:
40 g mandľovej múky (alebo mletých mandlí)
45 g ovsených vločiek (pre bezlepkový variant použijeme bezlepkové)
2 PL javorového sirupu
1 kopcovitá ČL (vegan) masla
1 ČL kokosového cukru (hodí sa aj brezový cukor)


Potrebný čas: 90 minút

Postup:

1.Príprava cesta

Pšeno prepláchnite v studenej vode a dajte variť do ryžového mlieka so štipkou soli a troškou vanilky.

Najčastejšie používam pravú sušenú vanilku, ktorá je síce drahšia, ale vydrží vám veľmi dlho. Stačí jej dať naozaj len za špičku noža.

Pšeno priveďte k varu a na slabom ohni varte pod pokrievkou 15-25 minút v závislosti od druhu pšena. Jemné sa varí 15 minút. Cieľom je získať hustú kašu, v ktorej je pšeno úplne mäkké. Uvarenú kašu odstavte a nechajte vychladnúť v otvorenom hrnci.

2. Príprava jablkovej náplne

Jablká umyte, rozdeľte na štvrtinky, odstráňte jadierka a ošúpte. Potom ich nakrájajte na zhruba 2 mm hrubé plátky veľké asi 2 cm.

V hrnci rozpustite maslo a pridajte k nemu javorový sirup. Na strednom ohni redukujte za stáleho miešania približne 3 minúty. Vložte jablká, opláchnuté hrozienka a ostatné ingrediencie, okrem slivkového lekváru. Dobre premiešajte a duste prikryté na miernom ohni 5 minút.

Hrniec otvorte a jabĺčka nechajte trochu vychladnúť a odpariť prebytočnú tekutinu. Trochu tekutiny nevadí, ale ak by jablká pustili priveľa šťavy, zlejte ju bokom. Vždy záleží na druhu jabĺk.

3. Príprava posýpky

Ovsené vločky pomeľte na múku (používam na to obyčajný mlynček na kávu alebo stolný mixér). Zmiešajte ich s mandľovou múkou a pridajte javorový sirup a studené maslo. Rukou vytvorte posýpku. Ochutnajte ju a ak sa vám zdá málo sladká, pridajte trochu kokosového cukru.

4. Pečenie 

Trúbu zapnite na 180 stupňov.

Formu vymažte rastlinným maslom. Lyžicou vložte cesto (teda kašu zmiešanú s mandľovou múkou) a rovnomerne ho rozvrstvite po celom obvode. Nezabudnite na okraje formy. Na konci si pomáham mokrou rukou.

Na cesto rovnomerne namažte slivkový lekvár. Tento krok nevynechajte:) Robím to tiež pomocou lyžice.

Ďalšou vrstvou sú karamelizované jablká. Na tie už len rovnomerne nasypte posýpku.

Dajte piecť do stredu trúby na 25 minút. Potom koláč preložte do spodnej tretiny trúby a pečte ešte asi 20 minút.

Tento koláč pečiem v keramickej forme, ktorá je hrubšia a vyžaduje dlhší čas, aby bol spodok dobre upečený. Preto ho prekladám dole. Ak budete koláč piecť v plechovej forme, pečenie v spodnej časti bude asi trvať kratšie. Možno ho nebudete musieť vôbec preložiť. Kontrolujte preto koláč približne po 35 minútach pečenia a ak budú cesto a posýpka ružové, koláč vyberte.

Koláč nám chutí mierne teplý aj studený. Len vás chcem upozorniť, že teplý nedrží pohromade. Studený áno.

Skladujte ho v chladničke v uzavretej nádobe. Vydrží 3 dni, ale to sa u nás väčšinou nestáva :)

Dobrú chuť ♥

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť @laskavevarenie. Rada budem vašu fotku zdieľať. Vďaka!

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre
  1. Alexandra píše:

    Dobrý večer, prosím, na aký priemer formy je toto množstvo surovín?

    • Soňa Maléterová píše:

      Je to na priemer 26 cm, ale pokojne aj na 28 cm. Len bude koláčik trochu tenší.

  2. Jana píše:

    Uzasny kolacik Taky dobry kolac som uz velmi dlho neupiekla Kedze ani jablcka ani hrozienka mi nerobia dobre, tak som ich nahradila hruskami a susenymi nesladenymi visnami, zvysok bol podla receptu. Velmi sa mi pacil aj podrobny recept, ktory nebol vobec problem zopakovat. Velka vdaka zan ❤️

    • Soňa Maléterová píše:

      Jani, ďakujem veľmi pekne a mám naozaj veľkú radosť:) Túto hruškovú verziu musím vyskúšať aj ja. Znie to výborne!

  3. Gabriela píše:

    prave som ho vlozila do rury,tak sa teim ako ho ochutnam

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.