Toto je veľmi jednoduchá a rýchla polievka, ktorú, dúfam, ocenia všetci milovníci špargle. O zdravotných benefitoch tejto zaujímavej zeleniny som písala v jednom zo starších receptov so špargľou >>> Cestoviny so špargľou v citrónovo-tymianovej omáčke
Polievku som ochutila mletým citrónovým korením. Ak ho nemáte, pokojne môžete použiť mleté čierne korenie. Ale na konci určite nevynechajte citrónovú šťavu. Bez nej by to bola nuda, skutočne pozdvihne chuť tejto polievky.
500 g špargle
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1/2 ČL soli
1 PL oleja (dávam olivový alebo slnečnicový)
trochu mletého citrónového korenia (môžete nahradiť mletým čiernym korením)
500 ml horúceho zeleninového vývaru
100 ml mandľovej smotany (alebo inej smotany okrem kokosovej, ktorá sa tu podľa mňa chuťovo nehodí)
1 ČL bielej miso pasty
2 – 3 PL čerstvo vytlačenej šťavy z citrónu
citrónový olej, bylinky a slnečnicové jadierka na podávanie (nemusí byť)
Zeleninový vývar dajte zohrievať a medzitým očistite špargľu, cibuľu a cesnak.
Odlomte drevnaté konce špargle a nakrájajte ju na asi štvorcentimetrové kúsky. Cibuľu pokrájajte nadrobno.
Na osolenom oleji speňte cibuľu. Pridajte, špargľu a nasekaný alebo popučený cesnak. Okoreňte a 3 minúty restujte. Občas premiešajte.
Zalejte horúcim vývarom a na miernom ohni varte prikryté 5 – 6 minút. Keď je špargľa mäkká, pridajte smotanu a ešte krátko povarte.
Odstavte z ohňa, potom doplňte lyžičku bielej miso pasty a ponorným mixérom zmixujte na jemný krém.
Dochuťte čerstvou citrónovou šťavou, ktorú pridávajte postupne.
Na tanieri môžete ozdobiť citrónovým olejom, bylinkami alebo slnečnicovými jadierkami.
Dobrú chuť ♥