Zaujíma vás zdravšie pečenie bez bielej múky a cukru? V tom prípade tu pre vás mám marhuľový koláč, ktorý je navyše bezlepkový. Cesto je hutnejšie s príjemnou orieškovou chuťou. Použila som dva druhy múky, ktorá je prirodzene bez lepku – ryžovú a pohánkovú – v kombinácii s mandľovou. No musím vás varovať. Ak máte radi presladené koláče, tak tento recept asi nebude úplne pre vás.
Aj vám sa niekedy krúti hlava zo všetkých tých sladidiel a rôznych informácií a dezinformácií o tom, čo je a čo nie je zdravé? Ani sa vám nedivím, je to pekný „guláš“. Tiež som sa v tom strácala, ale táto téma ma naozaj baví a tak sa jej už roky venujem. To mi síce nadáva patent na rozum, ale dosť som si toho za tú dobu naštudovala, v praxi overila a hlavne prekonzultovala s odborníkmi. Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, ako najčastejšie sladím, prečítajte si článok Slaďte s rozumom a bez následkov.
A ešte k tým odborníkom. Považujem za nich takých ľudí, ktorí vlastnou dlhoročnou praxou pomohli prostredníctvom stravy mnohým ďalším ľuďom s rôznymi zdravotnými problémami. Dokonca aj s vážnymi. A tých je, narozdiel od rôznych nutričných poradcov, ako šafránu.
Koláč je sladený fermentovaným obilným krémom amazake. Je to jeden z najzdravších spôsobov sladenia. Viac sa o ňom dozviete v spomínanom článku o sladení. Použila som ryžové amazake, ktoré je bez lepku. Samotný krém má príjemnú sladkú chuť, ale cesto je len mierne sladké.
V prípade potreby môžete do cesta pridať 1-2 PL kokosového cukru. Ja som ho do cesta nedala, ale posypala som ním marhule, pretože po upečení majú celkom kyslú chuť aj naozaj dozreté a sladké kusy.
Nájdete u nich aj ďalšie suroviny na koláč.
čerstvé marhule
50 g ryžovej múky
50 g pohánkovej múky
75 g mandľovej múky
1/2 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
100 g rozpusteného tuku (Alsan bio) + 1/2 PL na potretie marhúľ
150 g ryžového amazake
1-2 PL kokosového cukru na posypanie marhúľ
Marhule očistíme, odkôstkujeme a nakrájame na štvrtinky.
Trúbu nastavíme na 200 stupňov.
V mise zmiešame preosiate múky s práškom do pečiva. Postupne k nim primiešame rozpustený tuk a amazake.
Dobre premiešame. Vznikne nám pomerne husté cesto, ktoré dáme do okrúhlej formy vyloženej papierom na pečenie. Zarovnáme a na cesto poukladáme marhule šupkou dole. Potrieme ich troškou rozpusteného tuku a posypeme kokosovým cukrom.
Ak máte radi posýpky, zmiešajte mandľovú múku s kokosovým cukrom v pomere približne 1:1, pridajte trošku mletej vanilky alebo škorice a posypte ňou marhule.
Pečieme 35-40 minút. Záleží tiež na forme. V plechovej sa koláč upečie rýchlejšie, tak dajte pozor, aby sa vám nespálil. Na posledných 10-15 minút môžete znížiť teplotu na 180 stupňov.
Dobrú chuť