Neodolateľná polievka zo zelenej šošovice

Neodolatelna sosovicova polievka

Verím, že túto šošovicovú polievku si zamilujete tak, ako my. Je hustá a plná chutí. Je bezlepková, ale ja do nej rada pridávam vopred uvarený nahý ovos alebo jačmenné krúpy. Nielen preto, že mi táto kombinácia veľmi chutí, ale získam tým kompletné jedlo, ktoré obsahuje všetky 3 základné zložky zdravého taniera (celozrnné obilniny, strukoviny a zeleninu). V pohode teda poslúži ako hlavné jedlo. Ak chcete zachovať bezlepkovosť, skúste pridať napríklad pohánkové krúpky.

Pred tým, než budete polievku variť, odporúčam vám pripraviť si domáci zeleninový vývar. Dodá polievke viac chuti a hlavne mnoho minerálnych látok a vitamíny. Pripravujem ho takto >>> Zeleninový vývar s morskou riasou.

Vývar alebo vodu dávajte do polievky vždy horúce.

Ingrediencie na 4 porcie:

1 menší hrnček suchej zelenej šošovice (asi 140 g) alebo použite klasickú hnedú (niekedy sa aj tá označuje ako zelená)
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
2 mrkvy
1 petržlen
kúsok zeleru
2 PL oleja
1 ČL soli
800-900 ml zeleninového vývaru alebo vody
1 PL paradajkového pretlaku (dávam pretlak DM Bio v tube)
2 bobkové listy
1/2 ČL mletej červenej papriky
1/3 ČL mletej rasce
1/3 ČL mletého alebo drveného koriandru (semienka)
mleté čierne korenie podľa chuti
2 – 3 PL sójovej omáčky Tamari (možno vynechať alebo nahradiť svetlou miso pastou)


Potrebný čas: 45 minút + máčanie šošovice (2 hod)

Výživná a neodolateľne dobrá šošovicová polievka

Postup:

Šosovicu prepláchneme v studenej vode a necháme namáčať približne 2 hodiny.

Očistíme a ošúpeme všetku zeleninu.

Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na oleji, do ktorého sme dali všetku soľ. Medzitým nakrájame mrkvu a petržlen na kolieska a zeler na menšie kocky. Dáme ich do hrnca k cibuli spolu s popučeným cesnakom a 1-2 minúty opekáme.

Potom pridáme všetko korenie, zamiešame a prisypeme šošovicu. Podlejeme horúcim vývarom alebo vodou. Pridáme pretlak a necháme variť na miernom plameni pod pokrievkou 25 – 30 minút.

Na konci dochutíme zdravou kvalitnou sójovou omáčkou Tamari a môžeme podávať. Ak nemáte Tamari, môžete použiť Shoyu, ale polievka už nebude bezlepková. Tamari má tiež plnšiu chuť, ktorá sa do tejto polievky hodí o niečo viac.

Dobrú chuť ♥

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť #laskavevarenie. Alebo priamo na fotke označte @laskave_varenie. Vďaka!

Výborná hustá šošovicová polievka

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre
  1. Petra píše:

    Fakt výborná. Jednoznačne jedna z top polievok :) tešim sa na ďalšie :)

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.