Do vianočného čísla časopisu Záhrada – Urob si sám som pripravila foto postup výroby domáceho makového mlieka. A myslím, že by ste mali mať možnosť nájsť ho aj u mňa na blogu. Takže tu je :-)
Mlieko z maku je výbornou alternatívou kravského mlieka pre každého, kto sa chce zdravo stravovať, nie len pre veganov. Narozdiel od makových semienok, po ktorých môže byť niektorým ľuďom ťažko, je makové mlieko veľmi dobre stráviteľné. A keďže je bohaté na vápnik (ale aj železo, horčík či zinok), je zdravou náhradou kravského mlieka. Práve preto sa odporúča pri osteoporóze.
Ak ste to prehnali s ťažkým nezdravým jedlom, alkoholom či sladkosťami, urobte si doma makové mlieko a popíjajte ho čerstvé. Je totiž veľmi dobrým pomocníkom pri prekyslení organizmu. To sa nám mnohým bude v tomto čase celkom hodiť. Čo poviete? Rovnako dobre vám tiež poslúži pri varení či pečení. Hodí sa aj do palaciniek alebo rovno vyskúšajte tieto, u nás doma veľmi obľúbené, makové lievance.
Mne toto mliečko chutí len tak, ale pre lepšiu chuť si ho môžete mierne osladiť, prípadne ochutiť škoricou a vanilkou. Ak ho chcete popíjať pri prekyslení organizmu, sladenie vám neodporúčam.
Podobne ako pri príprave iných rastlinných nápojov, je základom dostatočne dlhé máčanie semien. Budete potrebovať len mak a vodu. A zopár šikovných pomocníkov, ktorí nechýbajú v žiadnej domácnosti – mixér, jemné sitko alebo gázu a sklenené nádoby na namáčanie a skladovanie mlieka.
Na 1 liter mlieka budete potrebovať:
100 gramov maku
1 liter vody
100 gramov nemletého maku namočíme do vody, premiešame a necháme v sklenenej nádobe cez noc pri izbovej teplote. Nezľaknite sa, nápoj bude mať nevábne šedé sfarbenie. No po zmixovaní získa mlieko krásnu bielu farbu.
Na druhý deň prelejeme mak aj s vodou, v ktorej sa namáčal do stolného mixéru. Mixujeme na najvyšší výkon a proces niekoľko krát opakujeme s krátkymi prestávkami. Takto sa z maku uvoľní najviac živín.
Zmes precedíme cez jemné sitko, ktoré položíme na širšiu misku. Ak nemáme dostatočne tenké sitko, použijeme gázu alebo plátienko.
Mak v gáze poriadne rukou pomačkáme, aby vytiekla všetka tekutina. Ak cedíme len cez sitko, pomôžeme si lyžicou.
Po precedení necháme mlieko v miske asi 5 minút odpočívať. Na dno klesnú usadeniny, ktoré pri opatrnom prelievaní naberačkou do fľaše ostanú v miske.
Hotové mliečko skladujeme v uzavretej fľaši v chladničke. Spotrebujeme do 3 dní.
Zbytky maku si môžete odložiť a neskôr použiť do korpusov alebo náplní koláčov. Napríklad do tohto bezlepkového koláča so slivkami alebo do týchto bezlepkových makových lievancov.