Do vianočného čísla časopisu Záhrada – Urob si sám som pripravila foto postup výroby domáceho makového mlieka. A myslím, že by ste mali mať možnosť nájsť ho aj u mňa na blogu. Takže tu je :-)

Dobre stráviteľný zdroj vápnika

Mlieko z maku je výbornou alternatívou kravského mlieka pre každého, kto sa chce zdravo stravovať, nie len pre veganov. Narozdiel od makových semienok, po ktorých môže byť niektorým ľuďom ťažko, je makové mlieko veľmi dobre stráviteľné. A keďže je bohaté na vápnik (ale aj železo, horčík či zinok), je zdravou náhradou kravského mlieka. Práve preto sa odporúča pri osteoporóze.

Pomôže pri prekyslení, hodí sa pri varení a pečení

Ak ste to prehnali s ťažkým nezdravým jedlom, alkoholom či sladkosťami, urobte si doma makové mlieko a popíjajte ho čerstvé. Je totiž veľmi dobrým pomocníkom pri prekyslení organizmu. To sa nám mnohým bude v tomto čase celkom hodiť. Čo poviete?  Rovnako dobre vám tiež poslúži pri varení či pečení. Hodí sa aj do palaciniek alebo rovno vyskúšajte tieto, u nás doma veľmi obľúbené, makové lievance.

Mne toto mliečko chutí len tak, ale pre lepšiu chuť si ho môžete mierne osladiť, prípadne  ochutiť škoricou a vanilkou. Ak ho chcete popíjať pri prekyslení organizmu, sladenie vám neodporúčam.

Pripravíte ho jednoducho len z dvoch ingrediencií

Podobne ako pri príprave iných rastlinných nápojov, je základom dostatočne dlhé máčanie semien. Budete potrebovať len mak a vodu. A zopár šikovných pomocníkov, ktorí nechýbajú v žiadnej domácnosti – mixér, jemné sitko alebo gázu a sklenené nádoby na namáčanie a skladovanie mlieka.

Na 1 liter mlieka budete potrebovať:
100 gramov maku
1 liter vody

Ak pri výrobe mlieka použijete menej vody, bude mlieko hustejšie podobne ako smotana. V tomto prípade odporúčam dať na 100 g maku 800 ml vody.

Postup:

100 gramov nemletého maku namočíme do vody, premiešame a necháme v sklenenej nádobe cez noc pri izbovej teplote. Nezľaknite sa, nápoj bude mať nevábne šedé sfarbenie. No po zmixovaní získa mlieko krásnu bielu farbu.

Makový nápoj

Na druhý deň prelejeme mak aj s vodou, v ktorej sa namáčal do stolného mixéru. Mixujeme na najvyšší výkon a proces niekoľko krát opakujeme s krátkymi prestávkami. Takto sa z maku uvoľní najviac živín.

Domáce makové mlieko

Zmes precedíme cez jemné sitko, ktoré položíme na širšiu misku. Ak nemáme dostatočne tenké sitko, použijeme gázu alebo plátienko.

Príprava domáceho makového mlieka

Mak v gáze poriadne rukou pomačkáme, aby vytiekla všetka tekutina. Ak cedíme len cez sitko, pomôžeme si lyžicou.

Rastlinný nápoj z maku - postup

Po precedení necháme mlieko v miske asi 5 minút odpočívať. Na dno klesnú usadeniny, ktoré pri opatrnom prelievaní naberačkou do fľaše ostanú v miske.

Hotové mliečko skladujeme v uzavretej fľaši v chladničke. Spotrebujeme do 3 dní.

Zbytky maku si môžete odložiť a neskôr použiť do korpusov alebo náplní koláčov. Napríklad do tohto bezlepkového koláča so slivkami alebo do týchto bezlepkových makových lievancov.

Príprava domáceho makového mlieka

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.