Tento dezert je chuťovo intenzívny a výdatný. Preto si myslím, že malý kúsok, v tomto prípade mištička, vás plne uspokojí.
Jeho základom je, okrem kvalitného kakaa, pena z aquafaby.
Keďže sa konzervám snažím vyhýbať, varím si cícer doma. Preto používam domácu aquafabu. Aby sa s ňou dalo ďalej pracovať, je dôležité aby nebola príliš riedka. Preto, keď varím cícer, dávam len toľko vody, aby ho trochu prekryla (asi 1 cm nad). A pri varení nepridávam žiadne bylinky ani cícer nesolím. Aquafabu nezabudnite pred použitím precediť, aby v nej neostali zbytky strukoviny.
Ešte sa na chvíľu zastavím pri sladení tohto dezertu. Za najzdravšie sladidlo považujem slad. Prečo, vysvetľujem v mojom e-booku zdarma. No do tohto dezertu sa nehodí, preto som použila kombináciu 3 rôznych druhov prírodných sladidiel. Každé má svoje plusy a mínusy. Vy si to samozrejme môžete upraviť podľa vlastných preferencií.
150 ml aquafaby
1 ČL prášku do pečiva z vínneho kameňa
75 g kokosového tuku
60 g kvalitného kakaa
30 g kokosového cukru
3 PL ryžového sladu alebo sirupu
15 kvapiek tekutej stévie
25 g pohánkovej múky
trošku mletej vanilky alebo prírodnej vanilkovej arómy
Zapneme rúru na pečenie na 200 stupňov.
Kokosový tuk rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli, vodu nevaríme.
Pridáme kakao a kokosový cukor a necháme rozpustiť do hladka. Pridáme stéviu a ryžový sirup, odstavíme z vodného kúpeľa a dobre vymiešame metličkou. Potom primiešame preosiatu múku.
Aquafabu vyšľaháme spolu s práškom do pečiva na tuhý sneh. Aby sa nám to podarilo, šľaháme na silnom výkone 10 – 15 minút. Sneh hneď opatrne primiešame k čokoládovej zmesi a vylejeme do zapekacích mištičiek.
Pečieme 10-12 minút. Vyberieme a necháme chvíľu vychladnúť. Soufflé najlepšie chutí ešte teplé, keď je v strede krásne tekuté.
Dobrú chuť