Fermentovaná, teda kvasená zelenina, má množstvo zdraviu prospešných látok. Sú to vitamíny, tráviace enzýmy a živé baktérie (tzv. probiotiká). Neveľká porcia každý deň sa postará o to, aby boli v dobrej kondícii naše črevá. Tie sú základným kameňom našej imunity.
Na týchto stránkach nájdete niekoľko receptov na prípravu kvasenej zeleniny. Pridávam k nim recept, ktorý som chystala pre novembrové číslo časopisu Záhrada – Urob si sám. Všetko potrebné o fermentácii si prečítate aj v tomto článku >> Kvasená zelenina – veľké plus pre imunitu.
Nič zvláštne k príprave tejto prirodzenej vitamínovej bomby potrebovať nebudete. Ostrý nôž, dosku na krájanie, strúhadlo, väčšiu misku, váhu, nádobu v ktorej budete kvasiť (existujú špeciálne nádoby na kvasenie, ale postačí vám aj väčší pohár na zaváranie) a menší pohár, ktorým zaťažíte zeleninu počas kvasenia.
polovica bielej kapusty
polovica červenej kapusty
1 väčšia cibuľa
3-4 mrkvy
nerafinovaná morská alebo himalájska soľ
trochu prevarenej a vychladenej vody (bude poruke v prípade potreby)
bylinky alebo korenia podľa chuti, napríklad celé korenie, jalovec, cesnak, kôpor, bobkový list či rozmarín (môžete vynechať a zmes pripraviť bez korenia či byliniek)
Cibuľu a kapustu nakrájame na jemno. Mrkvu nastrúhame na hrubšom strúhadle. Všetku zeleninu vložíme do väčšej misy a odvážime. Pridáme soľ v množstve 1% z váhy zeleniny. Takže napríklad, ak zelenina váži 800 gramov, pridáme 8 gramov soli. Poriadne premiešame a postláčame (najlepšie rukou) a necháme chvíľu odpočívať.
Zmes postupne natlačíme do kvasnej nádoby. Tá pritom pustí šťavu, ktorá musí prekryť všetku zeleninu. Len tak správne prebehne fermentácia. Niekedy sa stane, že zelenina pustí málo tekutiny. Pomôžeme si jednoducho tak, že prilejeme trochu prevarenej a vychladenej vody.
Zeleninu navrchu zaťažíme skleneným pohárom, ktorý prejde hrdlom kvasnej nádoby. Do tohto pohára nalejeme vodu alebo vložíme kameň. Kvasnú nádobu neuzatvoríme ani ničím neprikryjeme.
Zmes je pripravená na kvasenie. Kvasí sa 3-7 dní pri izbovej teplote mimo slnečných lúčov a zdroja tepla.
Po 3-4 dňoch skontrolujeme, či sa na povrchu robia bublinky. Tie sú znamením, že kvasenie stále prebieha a môžeme v ňom pokračovať. Ak ho chceme ukončiť, stačí vybrať záťaž a zeleninu preložiť do chladničky v uzavretej nádobe. Ak ale bublinky nevidíme, kvasenie prestalo a aj v tomto prípade preložíme zeleninu do chladničky.
V chlade nám fermentovaná zelenina vydrží približne 4 týždne. Ak si dáme menší kopček každý deň (najlepšie k hlavnému jedlu), urobíme veľa pre svoje zdravie. Kvasenú zeleninu tepelne neupravujeme, prišla by o väčšinu cenných látok.
Pekný večer prajem,
prosím Vás tú zmes korenín pridávate priamo do kvasenia spolu so soľou? Ďakujem Paulina
Áno, pridávam to priamo k zelenine. Najprv zeleninu nasolím a chvíľu počkám a potom keď ju dávam kvasiť pridám aj korenie a bylinky. Len nedávajte všetkym to by nebolo dobré. Vyberte si jednu bylinku a jedno korenie, ideálne menej aromatické :) Ak kvasíte prvý krát, odporúčam úplne bez korenia a byliniek, prípadne len s bobkovým listom.