Je to asi najjednoduchší a veľmi rýchly spôsob, ako si pripraviť kvasenú zeleninu. Je veľkým pomocníkom pri posilňovaní imunity a to vďaka živým baktériám, ktoré kvasením vznikajú. Viac si o kvasenej zelenine prečítajte v tomto článku >> Kvasená zelenina – veľké plus pre imunitu. Je to tiež skvelá cesta, ako zoznámiť s kvasenou zeleninou deti. Mala by sa stať bežnou súčasťou ich jedálnička a to už od útleho detstva. Mrkvu môžete krájať na rôzne tvary, podľa fantázie či obľuby vašich deťúreniec :-)
1 mrkva
cca 200 ml prevarenej vody
1,5 ČL morskej soli (používam nerafinovanú)
cesnak alebo kôpor
Prevaríme vodu a pridáme do nej soľ. Necháme trochu vychladnúť a medzitým si očistenú mrkvu nakrájame na kolieska alebo hranolčeky.
Do sklenenej nádoby naukladáme jednotlivé kúsky mrkvy tak, aby bola natesno a po naliatí nálevu nevyplávala na povrch. Poriadne ju tam natlačíme. Pridáme ešte teplý slaný nálev. Pokojne aj centimeter nad zeleninku, či po okraj fľaše.
Môžeme pridať pár plátkov cesnaku alebo kôpor, či inú bylinku. Nie je to ale nutné. Môžete si urobiť obidve varianty a zistíte, čo vám chutí viac.
Nádobku uzavrieme a necháme kvasiť pri izbovej teplote 2 -5 dní. Pre malé deti stačí 2 dni (je menej výrazná), ale je dobré si to vyskúšať a zistiť, čo nám vyhovuje. Pokojne, po 2 dňoch, pár kúskov ochutnajte a znovu uzavrite. Nechajte ešte deň-dva kvasiť ďalej. Ak chcete fermentáciu ukončiť, jednoducho presuňte mrkvičku do chladničky. Tu vám vydrží pár týždňov. Ale skôr sa obávam, že nie. Rýchlo ju totiž zjete :-)
Dá sa to aj pokaziť? Lebo urobil som to, a voda bola potom zakalená/biela… Má taká byť? Ide aj o to, že mi to vôbec nechutilo, preto som si nie istý…