Zase si lámete hlavu čo uvariť? A nech pritom nemusíte tráviť hodiny v kuchyni? No a ešte by to chcelo niečo zdravé, aby sa na vás nenalepilo ďalšie kilo navyše. Tak to ste na správnom mieste! Takýchto receptov tu pre vás mám celkom dosť. :)
Tiež mám doma jedného a veľmi dobre viem, že so zdravou stravou (a ešte rastlinnou!) sa s nimi dostávame na tenký ľad. Ale za tých 5 rokov, čo doma varím úplne inak som sa už niečo priučila aj v tejto oblasti. Hlavné je tých našich chlapov nevystrašiť :) A možno aj občas prekvapiť, napríklad touto polievkou, ktorá chutí aj chlapom, to vám garantujem.
Je síce plná zeleniny, ale má takú úžasnú chuť, že to zbytku vašej rodiny nebude vôbec vadiť. Perfektnú chuť jej dodáva údený tempeh. Takže úplne postačí, ak svojej polovičke poviete: „Miláčik, mám pre teba výbornú polievku s údeninou.“
Ak nemôžete sóju, alebo vám tempeh nechutí, nahraďte ho vegan údeným od slovenskej firmy Good Nature. Je to rastlinná údenina zo pšenice (teda narozdiel od tempehu obsahuje lepok) a táto polievka s ňou chutí fantasticky.
Práve tam som pred rokmi jedla vynikajúcu hráškovú polievku s údeninou (vtedy som sa ešte stravovala klasicky). Teraz po rokoch som si na ňu spomenula a vytvorila recept na jej rovnako dobrú, ale zdravšiu variantu. Som presvedčená, že táto polievka vás dostane. Má úžasnú plnú chuť, je hustá a výživná. Hlavnou ingredienciou je čerstvý hrášok. Je nabitý zdravými látkami. Obsahuje hlavne vitamín C, K a vitamíny skupiny B. Je tiež výborným zdrojom kyseliny listovej a železa. V tomto období si ho dávam naozaj často.
Ak chcete polievku menej hráškovú a zelenú, alebo nemáte toľko hrášku, pokojne uberte hrášok a dajte ho približne 250-300 gramov. Pridajte menšiu mrkvu a/alebo trochu viac kalerábu. Polievka bude mať inú farbu a jemne odlišnú chuť, ale bude výborná. Ja ju mám takmer vždy trochu inú:)
Vyskúšajte aj tento jemný a delikátny hráškový krém >>> Krémová polievka zo zeleného hrášku
400 g čerstvého zeleného hrášku
2 menšie mrkvy
1 petržlen
1/4 kalerábu
1 cibuľa
900 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
3 PL slnečnicového oleja
soľ podľa chuti (dávam tak 1/2 ČL)
kocka zeleninového bujónu (používam Bio bujón bez droždia)
mletá rasca
mleté čierne korenie
2 ČL bielej miso pasty (miso shiro)
120 g údeného tempehu (alebo vegan údeného od firmy Dobrá príroda)
muškátový oriešok
Do hrnca dáme 2 PL oleja, soľ a po chvíli pridáme na jemno nakrájanú cibuľu. Cibuľu speníme a pridáme na drobné kocky nakrájanú koreňovú zeleninu, rascu a čierne korenie. Restujeme asi 3 minúty, potom pridáme hrášok a ešte chvíľu dusíme. Pridáme horúci zeleninový vývar alebo horúcu vodu a zeleninový bujón. Varíme až kým zelenina nezmäkne (približne 15 minút).
Pamätajte, že zelenina má lepšiu chuť a viac vitamínov, ak nie je rozvarená.
Medzitým si na malé kúsky pokrájame údený tempeh a krátko ho opečieme na 1 PL oleja.
Zhruba polovicu uvarenej zeleninky vyberieme a dohladka zmixujeme. Vrátime naspäť do polievky, pridáme tempeh a ešte minútku-dve spoločne povaríme. Polievku odstavíme, pridáme 2 ČL miso pasty, ktorú v naberačke rozmiešame s trochou tekutiny z polievky. Nakoniec nastrúhame trošku muškátového oriešku. Necháme 2 minútky odpočívať a potom podávame.
Chcete sa dozvedieť viac o tom ako zdravo a bez chémie dochucovať jedlá? Ako im dodať prirodzene viac živín? Potom si rozhodne nenechajte ujsť tento článok, ktorý patrí medzi najpopulárnejšie na blogu >>> Dochuťte si jedlo zdravo, robte to ako Japonci
Dobrú chuť ♥