Čo tak vniesť do „obyčajnej“ šošovicovej polievky trochu exotiky? Nič proti klasike, naozaj ju mám rada. Ale jedlo je zábava, objavovanie a skúšanie. Táto polievka vás zahreje, vďaka kari paste má jemne pikantnú chuť. No kokosové mlieko ju zároveň robí jemnou a lahodnou.
Máte radšej klasiku? V tom prípade si vyberte výbornú šošovicovú polievku so smotanou (bez mlieka) alebo túto chuťovo intenzívnejšiu neodolateľnú šošovicovú polievku.
3/4 hrnčeka hnedej šošovice
1 väčšia mrkva
1 petržlen
1/2 batátu (alebo 1 malý)
1 menšia cibuľa
1 väčší strúčik cesnaku
1 PL oleja
1 ČL soli
1 kopcovitá ČL oranžovej thajskej kari pasty (nie zelenej)
1/2 ČL kurkumy
1 ČL kari
3/4 ČL mletého koriandru
1/2 ČL sušeného zázvoru (alebo lyžica šťavy z čerstvého)
1 bobkový list
600 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody
1 kocka zeleninového bio bujónu (možno vynechať)
1 kokosová smotana alebo kokosové mlieko z krabice či konzervy (200 ml)
Šošovicu najprv poriadne trikrát opláchnite v studenej vode a potom ju nechajte namáčať 2 – 5 hodín.
Po namáčaní vodu zlejte a šošovicu uvarte v novej vode bez soli. Trvá to približne 20-30 minút podľa dĺžky namáčania.
Zeleninu umyte a ošúpte. Cibuľu nakrájajte nadrobno, mrkvu na kolieska, petržlen na pol kolieska a batát na kocky.
Na osolenom oleji speňte cibuľu. Pridajte pokrájanú zeleninu a prikryté duste 3 – 5 minút.
Potom pridajte popučený cesnak a všetko korenie. Poriadne zamiešajte a duste ešte 1 minútu.
Zalejte horúcou tekutinou, pridajte rozdrvený bujón a varte 10 minút pod pokrievkou.
Vsypte uvarenú šošovicu, pridajte kokosovú smotanu alebo mlieko a varte ďalších 5 minút.
Môj tip: Ak chcete mať kompletné jedlo, podávajte polievku s uvarenými ryžovými rezancami. Nezabudnite ozdobiť niečim zeleným, napríklad klíčkami alebo vňaťou.
Dobrú chuť ♥