Toto skvelé letné jedlo som zaradila medzi šaláty, keďže to vlastne je šalát na chlebíku :) Jeho výhodou je, že si ho v lete môžete pripraviť na raňajky ale tiež ako ľahký rýchly obed či večeru. Stačí vám len niekoľko ingrediencií a príprava vám nepotrvá dlhšie ako 15 minút.
Na bruschettu dávam vegan syr, ale ak jete klasické syry, potom sa určite hodí feta alebo grécky syr. Ak by ste chceli syr nahradiť inou bielkovinou, potom sa na tento chlebík perfektne hodí táto biela fazuľa >>> Biela fazuľa v cesnakovo-bylinkovej marináde s citrónom
2 krajce kvalitného kváskového chleba (najlepšie z celozrnnej múky)
1 menšia cuketa
1 veľká paradajka
soľ
1 PL olivového oleja
100 g syru gréckeho typu či typu feta (ja dávam vegan, keďže mlieko nejem)
balzamikový ocot alebo krém z balzamikového octu (niekedy sa mu hovorí aj balzamiková redukcia)
čerstvá bazalka
Cuketu nakrájajte na tenké plátky a posoľte. Po chvíli papierovým obrúskom jemne odsajte prebytočnú tekutinu.
Na panvici zohrejte olivový olej a plátky cukety opečte z obidvoch strán. Odkladajte na papierový obrúsok, aby ste odsali prebytočný tuk.
Na zbytku oleja v panvici krátko prehrejte krajce chleba z obidvoch strán. Na chlieb poukladajte plátky cukety, na ne dajte kolieska paradajky a nakoniec na kocky nakrájaný syr.
Všetko napokon pokvapkajte balzamikovým octom alebo ešte lepšie balzamikovým krémom a ozdobte čerstvou bazalkou.
Dobrú chuť ♥