Pripravte si výživný a veľmi chutný šalát, ktorý je plnohodnotným hlavným jedlom a dodá vám energiu a dostatok živín. Šošovica a quinoa sú skvelými zdrojmi dobre stráviteľných bielkovín, vitamínov (hlavne skupiny B) a potrebných minerálov ako je vápnik a horčík. Narozdiel od mäsa navyše obsahujú dôležitú vlákninu a prispievajú k zdravému črevnému mikrobiómu.
Vedeli ste, že mnoho ľudí má problém stráviť priveľkú porciu surovej zeleniny naraz? Preto ako hlavné jedlo v teplých obdobiach pripravujem šaláty, ktorých základom sú práve strukoviny a obilniny. Dopĺňam ich kombináciou tepelne upravenej a čerstvej zeleniny. Oboje má v našej strave nezameniteľnú úlohu.
Ale priveľa surovej zeleniny, ktorú jedávame často a dlhodobo (napríklad denne studený šalát na večeru či obed) zaťažuje slezinu. To sa prejavuje nafúknutým bruchom, pocitom ťažoby ale aj riedkou stolicou.
Pusťme sa už ale do prípravy šalátu :)
1 a pol hrnčeka uvarenej čiernej šošovice beluga (je to približne 3/4 hrnčeka neuvarenej šošovice)
1 hrnček uvarenej červenej quinoi (je to zhruba polovica neuvarenej)
1 menšia cuketa
1/2 čerstvej červenej papriky
2 PL olivového oleja
soľ
mleté čierne korenie
sušená bazalka
1 PL umeoctu
čerstvé šalátové listy, klíčky a kvasená zelenina na podávanie
Čiernu šošovicu dobre prepláchnite v studenej vode a dajte ju variť na 25 minút v zhruba dvojnásobku vody s bazalkou. Potom k nej pridajte tretinu čajovej lyžičky soli a varte ešte 5 minút. Keď je šošovica uvarená, zlejte prebytočnú tekutinu a primiešajte 1 lyžicu umeoctu.
Quinou prepláchnite v studenej vode a potom ju v sitku zalejte vriacou vodou. Varte ju 15 minút v dvojnásobku vody.
Medzitým ako sa vám varí quinoa umyte cuketu a papriku. Cuketu prerežte pozdĺžne a potom ju nakrájajte na tenké polkolieska. Jemne ich posoľte. Polovicu papriky nakrájajte na kúsky široké asi pol centimetra a dlhé tri centimetre.
Do panvice dajte olej a keď bude rozohriaty, vložte kúsky cukety a zasypte ich čiernym korením. Restujte na silnejšom plameni niekoľko minút, kým nezačnú chytať farbu. Miešajte. Potom k nim pridajte kúsky papriky a ešte 1-2 minúty restujte.
Pridajte uvarenú quinou, premiešajte a krátko orestujte. Nakoniec primiešajte uvarenú šošovicu. Všetko spolu krátko prehrejte a hneď servírujte s čerstvými šalátovými listami podľa chuti. Vhodné sú aj klíčky a trochu kvasenej zeleniny. Podporíte tak svoju pečeň a tiež zdravý črevny mikrobióm.
Môj tip: Šošovicu aj quinou môžete uvariť aj deň vopred a odložiť do chladničky. Takto budete mať jedlo pripravené za krátku chvíľu.
Dobrú chuť ♥