Zeleninová polievka s hrachom a krúpami

Zeleninová polievka s hrachom a krúpami

Ak máte radi sýte a husté polievky, tak táto je presne takáto. Ak pri jej príprave použijete poctivý domáci zeleninový vývar, bude aj veľmi bohatá na minerály a vitamíny. Vďaka kombinácii hrachu a jačmeňa vášmu telu dodáte aj rastlinné bielkoviny.

Jačmeň je zdravá obilnina, ktorá podľa čínskej medicíny pomáha našim pľúcam zbaviť sa hlienov a podporuje zdravý vývoj a rast detí. No obsahuje lepok, preto nie je vhodný pre celiakov. Ak lepok nemôžete, nahraďte jačmeň v tejto polievke pohánkovými krúpkami.

Ingrediencie na 4 porcie:

1 menší hrnček zeleného hrachu lúpaného a poleného (asi 150 gramov)
1 menší hrnček jačmenných krúpov
2 mrkvy
1 petržlen
kúsok zeleru (môžete dať buľvu alebo stopkatý)
1 cibuľa
1 cesnak
2 PL oleja
1 l horúceho zeleninového vývaru alebo vody
1 ČL soli
mleté čierne korenie
sušená majoránka podľa chuti
1 bobkový list
trošku mletej rasce
2 ČL miso pasty (dávam jačmenné miso, ale môžete dať aj ryžové)


Potrebný čas: 45 min + namáčanie hrachu vopred

Postup:

Začnite tým, že na niekoľko hodín dáte namáčať hrach. Odporúčam približne 5 hodín namáčania. No myslím, že nič sa nestane, ak ho necháte namáčať cez noc.

Lúpaný a polený hrach sa bežne namáčať nemusí. Napríklad, keď varím klasickú hrachovú polievku, hrach vopred nenamáčam. Varím ho v tlakovom hrnci a chcem aby sa rozvaril na kašu. No v tomto recepte ho varím spolu so zeleninou a nechcem ani jedno ani druhé rozvariť.   

V ďalšom kroku si uvarte krúpy. Vlastne ich pokojne môžete uvariť aj deň vopred, budeme ich pridávať do hotovej polievky. Varím ich tak, že ich dobre prepláchnem v studenej vode a potom ich varím v dvojnásobku vody, v prikrytom hrnci s trochou soli približne 45 minút.

Aj krúpy môžete vopred niekoĺko hodín namáčať. Najprv ich poriadne prepláchnite až kým bude voda úplne číra a potom ich namáčajte a varte v tej istej vode s trochou soli.

Teraz sa pustite do prípravy samotnej polievky. Očistite všetku zeleninu a nakrájajte ju. Mrkvu a petržlen na kolieska alebo pol kolieska, zeler na malé kocky a cibuľu nadrobno.  Dajte ohrievať vývar alebo vodu.

Cibuľu speňte na osolenom oleji (dajte hneď na začiatku všetku soľ), pridajte zeleninu a pár minút ju restujte. Potom pridajte hrach bez vody, popučený cesnak a všetko korenie. Ďalšiu minútu – dve restujte a zalejte horúcou tekutinou.

Varte 30 minút na miernom plameni v prikrytom hrnci. Ochutnajte hrach, či nie je tvrdý a ak treba, ešte povarte. V tejto polievke mám rada hrach mierne chrumkavý, nie rozvarený. Pre výraznejšiu chuť môžete ešte pridať trochu sušenej majoránky. Na poslednú minútu pridajte uvarené krúpy.

Ak je polievka uvarená, odstavte ju z plameňa a pridajte 2 ČL miso pasty. Nechajte postáť 2 minúty.

Miso pasta je veľmi zdravé japonské ochucovadlo. Viac sa o nej dočítate v tomto článku >>> Dochuťte si jedlo zdravo, robte to ako Japonci.

Dobrú chuť ♥

Vyskúšali ste tento recept? Dajte mi prosím vedieť, ako sa vám páčil. Môžete to napísať priamo tu do komentára, alebo na Facebooku. Ak ma sledujete na Instagrame, pochváľte sa, odfoťte svoj výtvor a nezabudnite ho označiť @laskavevarenie. Rada budem vašu fotku zdieľať. Vďaka!

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.