Ak máte radi sýte a husté polievky, tak táto je presne takáto. Ak pri jej príprave použijete poctivý domáci zeleninový vývar, bude aj veľmi bohatá na minerály a vitamíny. Vďaka kombinácii hrachu a jačmeňa vášmu telu dodáte aj rastlinné bielkoviny.
Jačmeň je zdravá obilnina, ktorá podľa čínskej medicíny pomáha našim pľúcam zbaviť sa hlienov a podporuje zdravý vývoj a rast detí. No obsahuje lepok, preto nie je vhodný pre celiakov. Ak lepok nemôžete, nahraďte jačmeň v tejto polievke pohánkovými krúpkami.
1 menší hrnček zeleného hrachu lúpaného a poleného (asi 150 gramov)
1 menší hrnček jačmenných krúpov
2 mrkvy
1 petržlen
kúsok zeleru (môžete dať buľvu alebo stopkatý)
1 cibuľa
1 cesnak
2 PL oleja
1 l horúceho zeleninového vývaru alebo vody
1 ČL soli
mleté čierne korenie
sušená majoránka podľa chuti
1 bobkový list
trošku mletej rasce
2 ČL miso pasty (dávam jačmenné miso, ale môžete dať aj ryžové)
Začnite tým, že na niekoľko hodín dáte namáčať hrach. Odporúčam približne 5 hodín namáčania. No myslím, že nič sa nestane, ak ho necháte namáčať cez noc.
V ďalšom kroku si uvarte krúpy. Vlastne ich pokojne môžete uvariť aj deň vopred, budeme ich pridávať do hotovej polievky. Varím ich tak, že ich dobre prepláchnem v studenej vode a potom ich varím v dvojnásobku vody, v prikrytom hrnci s trochou soli približne 45 minút.
Aj krúpy môžete vopred niekoĺko hodín namáčať. Najprv ich poriadne prepláchnite až kým bude voda úplne číra a potom ich namáčajte a varte v tej istej vode s trochou soli.
Teraz sa pustite do prípravy samotnej polievky. Očistite všetku zeleninu a nakrájajte ju. Mrkvu a petržlen na kolieska alebo pol kolieska, zeler na malé kocky a cibuľu nadrobno. Dajte ohrievať vývar alebo vodu.
Cibuľu speňte na osolenom oleji (dajte hneď na začiatku všetku soľ), pridajte zeleninu a pár minút ju restujte. Potom pridajte hrach bez vody, popučený cesnak a všetko korenie. Ďalšiu minútu – dve restujte a zalejte horúcou tekutinou.
Varte 30 minút na miernom plameni v prikrytom hrnci. Ochutnajte hrach, či nie je tvrdý a ak treba, ešte povarte. V tejto polievke mám rada hrach mierne chrumkavý, nie rozvarený. Pre výraznejšiu chuť môžete ešte pridať trochu sušenej majoránky. Na poslednú minútu pridajte uvarené krúpy.
Ak je polievka uvarená, odstavte ju z plameňa a pridajte 2 ČL miso pasty. Nechajte postáť 2 minúty.
Dobrú chuť ♥