Chia puding nie je žiadnou novinkou, no ja som ho až donedávna ignorovala. A poznám mnohých, ktorí ho ešte nevyskúšali. A to je škoda, pretože je výbornou a zdravou alternatívou pre každého, kto nemôže alebo nechce jesť klasické jogurty a tie rastlinné mu až tak nechutia. A ak hovorím alternatívou, tak to platí doslova. Hlavne pokiaľ ide o obsah vápnika, ktorého je v chia oveľa viac, než v mlieku a je pre telo lepšie využiteľný. Takže aj pre klasických „papkáčov“, ktorí jedia všetko, je zaujímavým a nutrične veľmi hodnotným osviežením.
Mám ho rada nielen pre jeho chuť a konzistenciu, ale je to tiež veľmi praktický dezert, ktorý je výborný aj o dva dni. Najradšej ho robievam v lete, kedy ho môžem kombinovať so sezónnym ovocím ako sú jahody a maliny, no chutí mi aj s čerešňami. Ovocie môžeme zmixovať surové a dosladiť prírodným sladidlom. Ja zvyknem používať ryžový slad alebo trochu javorového sirupu. Tiež mi veľmi chutí s krátko povarenými jahodami či malinami so štipkou soli. Soľ vytiahne sladkú chuť a stačí pridať len trochu prírodného sladidla. Máme tak zdravý dezert bez cukru. Ovocie tiež môžeme kombinovať a nájsť si tú svoju obľúbenú variantu.
Výborné sú aj jesenné či zimné verzie, napríklad s dusenými slivkami alebo jabĺčkami a škoricou.
Skladujeme ho v chladničke v uzatvárateľnej nádobe.
Napriek tomu, že sú chia semienka veľmi zdravé (a vápnikom ich pozitíva rozhodne nekončia), nemali by sa konzumovať vo veľkom. Jedna polievková lyžica suchých semienok denne je rozumné maximum. Ja som v tomto recepte použila 4 lyžice a v kombinácii s rastlinným mliekom vzniknú štyri porcie pudingu.
Tento dezert je vhodný aj pre deti a musím povedať, že náš drobec ho miluje 🙂
4 PL chia semienok (odporúčam v bio kvalite)
200 ml kešu mlieka (môžeme nahradiť mandľovým alebo kokosovým)
100 ml ryžového mlieka
štipka sušenej vanilky
4 ČL prírodného sladidla (ideálne čakankový sirup, prípadne ryžový slad alebo sirup či javorový sirup)
4-6 kvapiek tekutej stévie (je možné vynechať)
sezónne ovocie podľa chuti, napríklad jahody, maliny či čerešne
Chia semienka premiešame so všetkým rastlinným mliekom. Zhruba 15 minút ich občas zamiešame, aby nevznikli hrudky. Potom zmes vložíme do chladničky v uzatváracej nádobe aspoň na 2 hodiny. Ja ich pripravujem večer a nechám ich pekne odpočívať cez noc.
Potom ich vyberieme z chladničky, primiešame trochu sušenej vanilky a osladíme prírodným sladidlom (používam ryžový slad a javorový sirup). Pridáme pár kvapiek stévie, ak máme radi sladšie.
Takto pripravený puding rozdelíme do 4 menších mištičiek. Ak chceme puding skladovať, budeme potrebovať uzatvárateľné mištičky. Na vrch každej mištičky dáme ovocnú zmes podľa chuti.
Moje obľúbené letné zmesi sú:
Dobrú chuť