Do tretice som nachystala špecialitku. Chuť tejto kvasenej zeleninky je zaujímavá, mám ju veľmi rada. Na kvasenie budete potrebovať 0,7 l pohár na zaváranie a menšiu fľašu alebo pohár, ktorý sa do nej vojde. Ak ale nie ste na kvasené pokrmy zvyknutí, odporúčam vám radšej začať niečim klasickým. Trebárs kapustou s mrkvou alebo fermentovanou mrkvičkou v náleve.
Viac si o prospešnosti kvasenej zeleniny prečítajte v tomto článku >> Kvasená zelenina – veľké plus pre imunitu.
Ingrediencie na 0,7 l pohár na zaváranie:
400 g červenej kapusty
1 menšia červená repa (cca 70-100 g)
5 g morskej soli (používam nerafinovanú)
niekoľko guličiek jalovca alebo bieleho korenia
Potrebný čas: 20 min + 3 – 5 dní na kvasenie
Postup:
Kapustu nakrájame na tenké prúžky, repu nastrúhame na jemnom strúhadle. Vo väčšej mise všetko poriadne premiešame spolu so soľou. Pridáva sa 1% soli z celkovej váhy zeleniny. Pridáme korenie a ešte premiešame.
Zmes postupne natlačíme do zaváracej fľaše, tak aby šťava vyšla nad zeleninu. Zaťažíme menšou fľašou naplnenou vodou. Zelenina musí byť ponorená.
Necháme kvasiť 3-5 dní pri izbovej teplote na tmavšom mieste a mimo tepelný zdroj. Potom uzavrieme a preložíme do chladničky. Vydrží tu niekoľko týždňov.
To su zavaracie pohare. Nie flase.
OK :)