Voňavé sušienky Spekulatius

Ak máte radi voňavé korenené sušienky Spekulatius, tak si upečte ich trochu zdravší variant. Celozrnná múka obsahuje viac vlákniny aj minerálnych látok a tým pomáha telu spomaliť nárast glukózy v krvi. Rýchle nárasty glukózy vedú k jej rýchlym poklesom a náš inzulín je ako na húsenkovej dráhe, čo vedie k rôznym negatívnym prejavom.

Vedieť udržať svoje telo v hormonálnej rovnováhe (a nejde len o inzulín), je základným kameňom nášho zdravia a štíhlej postavy. Moje klientky to úspešne učím v kurze Zdravými návykmi k štíhlej postave.

Aj to je dôvod, prečo v recepte nevidíte klasický biely cukor, ale kokosový a brezový cukor, ktoré majú nižší glykemický index. Je samozrejme na vás, aký dáte cukor. Môžete použiť aj biely práškový cukor. Potom už nebude potrebné pridávať k maslu javorový sirup. Len pri spracovávaní cesta rukou môžete pridať pár lyžíc mlieka, ak sa vám cesto bude zdať suchšie. Ja dávam mandľové.

Zmes korenia na Spekulatius sa dá kúpiť. Táto zmes obsahuje korenie, ktoré má pozitívne účinky na trávenie.

Ingrediencie:

250 g celozrnnej pšeničnej múky jemne mletej
50 g mandľovej múky
150 g cukru – dala som 120 g kokosového a 30 g brezového (je lepšie ak ich pomeliete na prášok)
2 ČL korenia Spekulatius
1,5 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL soli
130 g zmäknutého (vegan) masla
2 PL javorového sirupu
2 PL mandľového mlieka (ak je cesto suchšie)


Potrebný čas: počítajte, že cesto potrebuje 24 hodín alebo aspoň cez noc odležať

Postup:

Rúru na pečenie nastavte na 175 stupňov.

V mise preosejte obidve múky a primiešajte ostatné suché ingrediencie. 

V druhej mise dajte šľahať maslo s cukrom a javorovým sirupom aby vzniklo našľahané sladké maslo. Ideálny je na to robot, ale zvládnete to aj rukou.

K vyšľahanému maslu primiešajte suché ingrediencie a rukou vypracujte kompaktné cesto. Ak by sa vám zdalo suchšie, pridajte 2 lyžice mandľového mlieka. 

Zabaľte do fólie a odložte cez noc do chladničky.

Na druhý deň vyberte z chladničky časť cesta. Pomúčte drevenú dosku (skvelá je na to ryžová múka) a vyvaľkajte cesto asi 4 mm hrubé. Pomocou vykrajovačiek vytvorte sušienky aké sa vám páčia. Vykrajovačky tiež pomúčte (ryžovou) hladkou múkou, aby sa cesto nelepilo. Takto postupne odoberajte cesto z chladničky, s chladnejším sa lepšie pracuje.

Môj tip: Páčia sa mi spekulatiusky v tvare vločiek (ako na fotkách), ale tie konce sa ťažšie vyberajú z formičky. Používala som na to tupú časť drevenej špajle a šlo to pekne.

Dajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 8-9 minút. 

Ja ich už necukrujem ani s nimi nič nerobím, len ich nechám dobre vychladnúť a dám do uzatvárateľnej nádoby.

Dobré chuť ♥

 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.