Zastav pri jedle negatívny prúd myšlienok

Predstav si, že by si mala 24 hodín denne pri sebe niekoho, kto by takmer všetko, čo urobíš či neurobíš, komentoval:

„Toto si nemala hovoriť.“
„Zase si zjedla čokoládu? Veď ešte viac priberieš.“
„Ty krava, prečo si si brala k telke tie chipsy?“
„Zajtra vynechaj raňajky a celý deň zabudni na sladké, keď si sa dnes večer prejedla.“
„Ty si taká nemožná, pozri ako vyzeráš a aj tak si namiesto šalátu dáš cestoviny? A kedy konečne začneš cvičiť?“
„Za nič nestojíš.“
„Na tej fotke vyzeráš hrozne. Bože, ty máš taký veľký zadok.“
„Nekupuj si tie šaty. Sú síce krásne, ale sú len pre štíhle ženy. Ty si kúp niečo tmavé a neforemné, nech sa v tom celá schováš.“
„Ja ťa tak neznášam, nemôžem sa na teba ani pozrieť.“
„Všetci sa pozerajú len na teba ako si pribrala.“
„Nemala by si to jesť, zas priberieš.“

Ako by si sa cítila s takýmto človekom? Cítila by si sa slobodná, rešpektovaná a milovaná? Je pravdepodobné, že by si od neho dávno ušla. Minimálne som si istá tým, že takýto človek by ťa k žiadnej pozitívnej zmene nemotivoval. Práve naopak, pripravil by ťa o akúkoľvek chuť začať sa o seba starať alebo šancu uveriť, že dokážeš schudnúť.

Možno je to obvyklé, ale rozhodne nie prospešné

Lenže možno aj ty presne takéto sabotujúce a nesmierne kritické myšlienky dovolíš svojej vlastnej hlave. Dokonca ich možno berieš ako niečo normálne.

Väčšina ľudí sa so svojimi myšlienkami stotožňuje. Všetko, čo si (nielen) o sebe myslíme, berieme ako fakt. Ako absolútnu pravdu. Lenže negatívna samomluva je ako mať nepriateľa v hlave, ktorý sabotuje každý tvoj krok. 

Pretože podľa toho, ako myslíme, cítime. A podľa toho ako cítime, konáme. Je to veľká téma, ktorú so svojimi klientkami podrobne preberám na mojich intenzívnych kurzoch alebo pri osobnej spolupráci. Až keď toto prelomia, začínajú sa diať veľké zmeny.

Vplyv na naše trávenie a emočný tuk

V tomto článku sa chcem špeciálne zamerať na prúd negatívnych myšlienok a výčitiek, ktorý do seba často púšťame  počas jedla a po jedle. Okrem toho, že nás to ubíja psychicky a ničí to našu motiváciu, má to veľmi konkrétny negatívny vplyv aj na naše telo. Poďme si to vysvetliť.

Náš mozog neustále vyhodnocuje naše myšlienky a pocity. Ak sú negatívne, tak ich vyhodnotí ako hrozbu. A to aj vtedy, ak sa žiadne skutočné ohrozenie nekoná a deje sa len v našich predstavách. Na základe toho najstaršie časti mozgu reagujú vyplavením špeciálneho koktejlu hormónov, ktorý nás má chrániť. Aktivuje sa tzv. sympatický nervový systém zodpovedný za rýchlu „záchranu“  v štýle útok, útek alebo ustrnutie. Zároveň sa potláčajú bežné činnosti ako je trávenie či regenerácia. Na to v prípade ohrozenia nie je čas.

Aké to má následky? My jeme alebo sme práve dojedli, ale mozog vyhlásil poplach. Takže namiesto toho, aby telo prijaté jedlo strávilo, tieto činnosti sa „vypínajú“ alebo spomaľujú. Jedlo už v tele máme, no nevieme ho premeniť na potrebnú energiu a tak sa ukladá vo forme tuku. V tele sa nám ukladá tzv. emočný tuk. Najviac v oblasti bruška, ktoré sa niekedy preto označuje aj ako kortizolové bruško.

Tuk v oblasti brucha je nielen neestetický, ale aj nebezpečný. Ukladá sa okolo vnútorných orgánov a hovoríme mu aj viscerálny tuk. Istá vrstva tuku je pre ochranu našich orgánov dôležitá. Ale ak je ho priveľa, môže spôsobovať závažné zdravotné problémy ako steatóza pečene, cukrovka 2. typu, srdcovo-cievne ochorenia, vysoký krvný tlak. A áno, aj neustále priberanie a jojo efekt.

Samozrejme, viscerálny tuk nie je dôsledkom len našich negatívnych myšlienok, v prvom rade je odrazom nášho životného štýlu (strava, pohyb, spánok…). Ale súčasťou nášho života je aj naša psychika. Vysoká miera stresu a tým pádom aj vyššia hladina stresových hormónov, spôsobená aj našim vlastným negatívnym nastavením, do veľkej miery súvisí s tým, že sa nám nedarí dlhodobo schudnúť a udržať si zdravšie návyky.

Ako z toho von?

Začni vnímať svoje myšlienky a prijmi dôležitý fakt – myšlienky majú len takú silu ako im dovolíme. Prestaň sa stotožňovať so svojimi myšlienkami, sú to len myšlienky, naučené a prebrané vzorce. Mnohé z nich sú škodlivé alebo minimálne zbytočné.

Viem, aký zraňujúci môže byť náš vnútorný hlas. Dlhé roky som mu nechávala voľný priebeh. Až som to nakoniec pochopila a chcem aby si to vedela aj ty. To, že si o sebe niečo myslíš a hovoríš, neznamená že je to pravda. Pravdou je len to, že si žena, ktorá si zaslúži viac ako sebakritiku, neustálu kontrolu a výčitky. Zaslúžiš si vedieť sa pri jedle uvoľniť a vychutnať si ho. Zaslúžiš si cítiť sa vo svojom tele dobre.

Vyskúšaj tieto konkrétne kroky:

1. krok
Prvým krokom je uvedomiť si, kedy ťa tie negatívne myšlienky prepadnú. Poznáš to – sedíš pri jedle a zrazu ti napadne: „Toto by som nemala jesť, veď z toho len priberiem!“ alebo „Už nikdy nebudem štíhla ako kedysi.“

Je niekoľko možností ako to zastaviť:

  • Povedz jednoducho: „STOP!“ a už na to nemysli.
  • Alebo sa opýtaj samej seba: „Pomáha mi to teraz alebo mi to ubližuje?“  „Čo ak tomu nemusím veriť?“ A myšlienku pusť. Nevenuj jej pozornosť.
  • Namiesto toho sa plne sústreď na to, čo ješ a na svoje telo. Vnímaj, kedy cítiš uspokojenie a signál, že si sýta.

Vo svojej praxi využívam aj špecíálne a veľmi účinné techniky z oblasti neurolingvistického programovania, ktoré vyžadujú moje osobné vedenie. V kurze Zdravými návykmi k štíhlej postave nimi prevádzam klientky na spoločných online živých stretnutiach.

2. krok
Uč sa počas jedla vždy presmerovať pozornosť na to, čo ješ a na svoje telo. Myšlienkam nevenuj pozornosť. Čomu nevenuješ pozornosť, to sa zmenšuje. A naopak, ak sa venuješ jedlu a plne ho vnímaš, skôr si uvedomíš uspokojenie z tohto jedla a zješ ho prirodzene menej. Všímaj si ako sa po jedle cítiš. Máš plné bruško? Je ti ťažko? Je ti príjemne? Si unavená alebo máš naopak príval energie?

3. krok
Uč sa myslieť prospešne. Vytváraj si pozitívne afirmácie o jedle a svojom tele. Použi napríklad moju obľúbenú:
„Každým sústom vyživujem a posilňujem svoje telo.“

Krásne fungujú aj tieto afirmácie:
„Moje telo je múdre a vie, čo potrebuje.“
„Som vďačná za jedlo, ktoré mám a vychutnávam si ho.“
„Som na ceste k zdraviu a vitalite.“

Tieto jednoduché vety ti pomôžu preladiť myseľ na pozitívnu vlnu a podporia tvoje úsilie o štíhlu postavu.

Pretože to najdôležitejšie, čo potrebuješ vedieť, je toto: Akej pravde veríš, taký život žiješ. Inými slovami: Správaš sa podľa toho, čomu (aj o sebe) veríš.

Tak napríklad, ak veríš že tieto moje rady sú zbytočné, tak sa nimi nepokúsiš riadiť a svoju pravdu si tým potvrdíš a budeš ju žiť.

Pamätaj, že každá zmena vyžaduje čas a trpezlivosť. Buď k sebe láskavá a oslavuj každý malý úspech na ceste k tvojim cieľom

Rada ťa na tvojej ceste podporím intenzívnejšie. Otváram druhý beh obľúbeného mini-kurzu ZDARMA Cukor ma už neovláda. Pridaj sa aj ty a preber kontrolu nad svojimi chuťami na sladké. Zisti prečo ťa chute ovládajú a ako to zmeniť. 

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.