Pečená červená kapusta

Zdravá strava je v prvom rade pestrá strava z priemyselene neupravených potravín. Na tom sa asi zhodneme. Takže namiesto konzervovanej, mrazenej a neviem ako upravovanej zeleniny si vyberám čerstvú zeleninu. Tú počas zimných mesiacov väčšinou tepelne spracujem varením, dusením, restovaním a pečením. Pečenie dodá jedlu najviac tepla, preto je v zime veľmi vhodné. Nechcem sa zvnútra ochladzovať kilami surovej zeleniny, preto ju v chladných mesiacoch volím ako doplnok. A samozrejme nezabúdam na kvasenú zeleninu, ktorá je veľmi dôležitá pre zdravý črevný mikrobióm.

Preto som pre vás pripravila tento nový recept ako ďalšiu možnosť ako v zime využiť zeleninu. Červená kapusta je bohatá na vitamíny, kyselinu listovú a obsahuje aj vápnik. Dodá vám tiež množstvo vlákniny. Upečte si ju podľa tohto receptu a máte zdravú a chutnú prílohu k bielkovine. Alebo si ju dajte len tak :)

Ingrediencie pre 2 – 3 osoby:

1 menšia červená kapusta
50 ml olivového oleja alebo iného kvalitného oleja vhodného na pečenie (sú to približne 4 PL)
3/4 ČL soli
mleté čierne korenie
1/3 ČL mletej rasce
sušený tymián podľa chuti (nedávam ho priveľa)
čerstvo vytlačená šťava z polovice pomaranča
slnečnicové semienka alebo vlašské orechy (voliteľné)
šalátové listy, klíčky na podávanie


Potrebný čas: 40 minút

Postup:

Kapustu umyte a zbavte vrchných listov. Potom ju po obvode nakrájajte na približne 1 cm hrubé kolieska

Pripravte si veľký plech, na ktorý dajte papier na pečenie. Jednotlivé pláty (kolieska) kapusty poukladajte na plech.

Zapnite rúru na pečenie na 200 stupňov.

Na marinádu najprv dobre vymiešajte olej so soľou, všetkým korením a tymiánom. Potom prilejte pomarančovú šťavu a znovu dobre vymiešajte.

Takto pripravenou marinádou potrite pomocou mašľovačky kolieska kapusty z obidvoch strán. Nezabudnite potrieť marinádu po celom obvode, aj po krajoch.

Pečte približne 25 minút, alebo kým bude kapusta v strede mäkká a po krajoch chrumkavá.

Môj tip: Po 20 minútach posypte kapustu slnečnicovými semienkami alebo nasekanými vlašskými orechami.

Podávajte ako prílohu k ľubovoľnej bielkovine. Mám ju rada napríklad k dusenému tofu s lístkami šalátu či klíčkami ako ľahkú večeru. Hodí sa aj ku kaši.

Dobrú chuť ♥

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.