Pohánka s mrkvou na rozmaríne a s údeným tempehom

Pohánka je bezlepková obilnina, ktorá má najviac ohrievajúcej energie zo všetkých obilnín. Preto je vhodná na chladné dni, ale v lete s ňou buďte opatrní. V lete ju používam len okrajovo a to vo forme múky do palacinkového cesta alebo na zahustenie jedla.

Ale v chladných častiach roku ju mám na tanieri pravidelne, minimálne raz za týždeň. Má totiž veľa zdravotných benefitov.

Prečo sa oplatí pohánku zaradiť do jedálnička pravidelne:

  • je bez lepku
  • obsahuje pomerne veľa aminokyselín a je výživná
  • obsahuje rôzne druhy minerálov (draslík, fosfor, vápnik, železo, zinok)
  • dodá vám vitamíny skupiny B a E vitamín
  • má vysoký obsah rutinu, ktorý zlepšuje pružnosť ciev a spolu s vitamínom E prispieva k ich liečeniu
  • zlepšuje krčové žily
  • pomáha pri problémoch s hemoroidmi

Účinok rutinu sa výrazne posilňuje v kombinácii s vitamínom C. Preto je dobré pohánku kombinovať s potravinami bohatými na vitamín C. Napríklad s kvasenou kapustovou zmesou.

Vyskúšajte aj tieto jedlá s pohánkou:

Pečená zelenina s pohánkou a tempehom

Jemnučké špaldovo-pohánkové palacinky

Tempeh je fermentovaný výrobok zo sóje, ktorý je vďaka fermentácii veľmi dobre stráviteľným zdrojom kvalitných bielkovín. Tiež je bohatý na vitamíny skupiny B. Zoženiete ho v každom väčšom supermarkete. Do tohto jedla sa vyslovene hodí údený tempeh.

Ingrediencie na 2 porcie:

1 menšia cibuľa
2 PL oleja
soľ
mleté čierne korenie
1 ČL čerstvého nadrobno nasekaného rozmarínu
2 stredne veľké mrkvy
150 – 160 g údeného tempehu
2 hrnčeky uvarenej pohánky (krúpy) – to je približne 1 hrnček neuvarenej pohánky 

Na podávanie:
pažítka/ jarná cibuľka alebo klíčky
1 PL slnečnicových semienok
kopček kvasenej zeleniny


Potrebný čas: 15 – 20 minút

Postup:

Do panvice dajte olej so soľou a keď sa ohreje, pridajte nadrobno pokrájanú cibuľu. Po chvíli pridajte mrkvu nakrájanú na tenké  kolieska. Zasypte mletým čiernym korením a nadrobno nasekaným čerstvým rozmarínom.

Restujte prikryté 10 minút, pravidelne premiešajte aby sa jedlo nepripálilo.

Po 10 minútach pridajte na malé kocky pokrájaný tempeh a ešte restujte pár minút.

Nakoniec primiešajte uvarenú pohánku a všetko spolu prehrejte.

Na tanieri ozdobte niečim zeleným  (skvelá je pažítka alebo žerucha) a posypte lyžicou slnečnicových semienok. Podávajte ideálne s kvasenou zeleninou. Hodí sa chuťovo a tiež kvôli vitamínu C ako som spomínala na začiatku článku.

Dobrú chuť ♥

Soňa Maléterová
Milujem jedlo a už niekoľko rokov ho varím chutne, zdravo a ľahko. Hovorím tomu LÁSKAVÉ VARENIE, pretože pri ňom vzniká jedlo láskavé k telu aj duši. Jedlo, ktoré telu prospeje a omladí ho. Rada sa s vami podelím o užitočné informácie a skúsenosti, vďaka ktorým sa budete cítiť a vyzerať lepšie. Viac sa o mne dozviete tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely zpracovania tohto komentára. Zásady ochrany osobných údajov.