Pripravte si tento ľahký letný dezert s jahodami, ktorý nie je o prázdnych kalóriách a rozhodne z neho nepriberiete. Obsahuje minimum tuku, zato veľa vlákniny, vitamínov a vápnika.
Môžete si ho dať aj ako príležitostné letné raňajky, ale rozhodne vám ho neodporúčam jesť studený priamo z chladničky. Ráno naše telo potrebuje teplé raňajky. Tie sú pre naše tráviace orgány najlepšou voľbou. Ak si občas v letných dňoch dáme niečo studenšie, nebude to vadiť, ak to nebude ľadové.
Na jeho osladenie využívam prírodné sladidlá s nižším glykemickým indexom, ktoré nespôsobujú také výkyvy inzulínu ako cukor. Do základu s vločkami a chia dávam čakankový alebo javorový sirup. Mne stačia dve lyžice, ale ak máte radi sladšie, dajte tri. Do hornej vrstvy mixujem jahody s brezovým cukrom, ktorý možno poznáte aj pod názvom xylitol. Má oveľa menej kalórií ako cukor, narozdiel od agáve sirupu nezaťažuje pečeň a je vhodný aj pre diabetikov. Má dokonca aj pozitívny vplyv na naše zuby, pomáha redukovať zubný plak. Ale pozor, so xylitolom sa to nemá preháňať.
♥ dodá vám vitamíny (jahody sú bohaté na vitamín C ale obsahujú aj ďalšie)
♥ je plný antioxidantov z jahôd, vločiek aj chia semienok
♥ obsahuje veľa vlákniny
♥ vďaka chia a jahodám vám doplní vápnik, no obsahuje aj železo, fosfor a ďalšie minerály
♥ dodá vám energiu na dlhší čas a zasýti vás
♥ nerozhodí vám hladinu cukru v krvi
40 g jemných ovsených vločiek (prípadne bez lepku)
20 g chia
250 g čerstvých jahôd + pár kúskov na podávanie
2 – 3 PL čakankového alebo javorového sirupu
100 ml mandľového mlieka
1 PL brezového cukru (xylitolu)
pár kvapiek čerstvej citrónovej šťavy
vanilková esencia
mandľové lupienky (nasucho opražené na panvičke 5 minút)
Do skleneného pohára (asi 500 ml) dajte vločky, chia, javorový sirup, 100 g zmixovaných jahôd, mandľové mlieko a 10 kvapiek vanilkovej esencie. Dobre zamiešajte a nechajte uzavreté v chladničke do druhého dňa.
Na druhý deň pridajte vrstvu 150 g jahôd zmixovaných s brezovým cukrom a pár kvapkami citrónovej šťavy. Ozdobte kúskami jahôd a nasucho opraženými mandľovými lupienkami.
Dobrú chuť ♥