Tento recept je pre všetkých, ktorí radi skúšajú nové potraviny a neboja sa experimentovať. Poznáte jackfruit? Je to ovocie, ktoré vám svojou konzistenciou pripomenie mäso. Jackfruit síce nerastie v našich končinách a musí sa dovážať, nepatrí medzi neekologické potraviny. Na jeho vypestovanie je potrebné najmenšie množstvo vody zo všetkých druhov ovocia a zeleniny aj obilnín. A pri pestovaní nie sú potrebné žiadne pesticídy, pretože sa jackfruit pred škodcami dokáže brániť sám.
Ak ma už nejakú dobu sledujete, tak viete, že pri varení dávam prednosť lokálnym a sezónnym potravinám. A kedže chcem jedlu, ktoré pripravujem, dodať čo naviac zdravia, enzýmov a nutričných látok, mám aj svoj neveľký zoznam prevažne japonských ochucovadiel, na ktoré nedám dopustiť. Ale keďže ma vždy bavilo ochutnávať nové chute a experimentovať v kuchyni, občas vyskúšam aj exotickejšie suroviny, ktoré netvoria základ môjho jedálnička, ale jeho doplnok.
Jackfruit sa dá pripraviť na mnoho spôsobov, ja som v tomto recepte pripravila ragú, ktoré sa v klasickom prevedení robí s mletým mäsom. Narozdiel od mäsovej verzie, budete mať túto jackfruit verziu hotovú do 30 minút. Ešte sa pristavím, pri jednej ingrediencii a tou je čerstvý fenikel. Krájam ho tu na čo najmenšie kocky, ale treba počítať s tým, že ostane chrumkavý. Mne to vyhovuje, ale ak vám nie alebo fenikel nemusíte, pokojne ho vynechajte a dajte viac stopkatého zeleru.
Toto jedlo som zaradila do kategórie bezlepkových, pretože je veľmi jednoduché pripraviť ho v bezlepkovom variante. Použijte bezlepkové cestoviny a bezlepkové sladidlo. Ja dávam jačmenný slad, ktorý má trochu karamalovú chuť, ale nie je bezlepkový.
1 konzerva jackfruitu (400 g) – odporúčam Bio jackfruit od firmy Jackies
1 menšia červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 PL olivového oleja
1 nožička stopkatého zeleru
menší kúsok (1/3) feniklu (nie semienka ale plod) – môžete vynechať a nahradiť ešte 1 kúskom zeleru
1/2 ČL soli
2 PL omáčky Tamari
1 PL jačmenného sladu (pre bezlepkovú verziu dajte ryžový alebo javorový sirup)
trošku mletého čierneho korenia
trochu sušenej bazalky
2 PL paradajkového pretlaku
300 ml pasírovaných paradajok
200 g cestovín podľa vlastného výberu (pre bezlepkový variant sa najlepšie hodia kukuričné alebo kukurično-ryžové cestoviny)
trochu nastrúhaného (vegan) syra na podávanie – dala som vegan mozzarelu
Jackfruit rozoberte na menšie kúsky. Prípadné väčšie zrnká vyhoďte a v sitku poriadne prepláchnite studenou vodou. Nechajte ho odkvapkať a potom ho nakrájajte na ešte menšie kúsky.
Dajte variť vodu na cestoviny.
Pripravte si všetku zeleninu. Cibuľu nakrájajte nadrobno. Zeler pozdlžne rozrežte na tretinky a tie potom nakrájajte na malé kúsky. Z feniklu odstráňte vrchnú šupku, vyrežte zospodu drevnatú časť a plátky nakrájajte na rovnako malé kúsky ako zeler. Cesnak nasekajte nadrobno alebo prelisujte.
Do väčšej panvice dajte olej so soľou a pridajte nakrájaný jackfruit. Minútu dve restujte. Vhoďte všetku zeleninu okrem cesnaku a restujte približne 5 minút. Priebežne miešajte. Pridajte cesnak, omáčku Tamari, paradajkový pretlak a dobre premiešajte. Podlejte jednou naberačkou horúcej vody (dávam vodu z hrnca, kde varím cestoviny) .
Potom pridajte mleté čierne korenie, bazalku a pasírované paradajky. Duste približne 10 minút a nakoniec vyrovnajte kyslosť primiešaním sladu alebo sirupu.
K ragú primiešajte uvarené a odkvapkané cestoviny a ihneď podávajte. Na tanieri môžete posypať nastrúhaným syrom.
Dobrú chuť ♥