Ak si chcete dať na Vianoce aj sladké, ktoré nebude len o prázdnych kalóriách, vyskúšajte tieto vianočné makové keksíky. Sú veľmi jednoduché a ak máte radi mak, budú vám určite chutiť. Dávam do nich celý, nepomletý mak, vďaka ktorému majú zaujímavú konzistenciu a chuť. Vajíčko nahradia pomleté chia semienka zmiešané s vodou. A práve vďaka maku a chia semienkam obsahujú tieto koláčiky zdravé minerály.
Môj synček nemá veľmi rád mak, ale tieto keksíky mu chutia:)
Keksíky sladím kombináciou kokosového a brezového cukru (hovorí sa mu aj xylitol). Obidve majú nižší glykemický index než klasický cukor. Brezový cukor má navyše o 40% menej kalórií a narozdiel od agáve sirupu neobsahuje fruktózu, ktorá v izolovanej forme (teda ak nie je napríklad v ovocí) veľmi zaťažuje pečeň. Xylitol má tiež pozitívny vplyv na zuby. Ale, tak ako so všetkými sladidlami, by sme to s ním nemali preháňať.
Na konci článku nájdete tento recept aj v pdf formáte na vytlačenie.
200 g celozrnnej špaldovej múky jemne mletej (alebo hladkej špaldovej)
40 g kokosového cukru
35 g práškového brezového cukru (teda pomletého)
štipka soli
1 PL mletých chia semienok
4 PL studenej vody
100 g vegan masla (dávam Alsan bio alebo Naturli Vegan block)
70 g celého nemletého maku
džem podľa chuti (dávam domáci marhuľový alebo ríbezľový)
Chia semienka pomeľte na mlynčeku a zmiešajte v malej miske so štyrmi lyžicami studenej vody. Nechajte chvíľu odpočívať.
Medzitým vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku, obidva cukry, soľ a nemletý mak. Pridajte vegan maslo a chia kašičku.
Rukou vypracujte cesto, ktoré zabaľte do fólie a dajte odpočívať do chladničky aspoň na 2 hodiny. Pokojne ho nechajte v chladničke odležať aj cez noc.
Trúbu nastavte na 170 stupňov.
Cesto vyberte z chladničky pol hodinu predtým, ako s ním budete pracovať. Na pomúčenej doske ho vyvaľkajte na hrúbku asi 0,5 cm a formičkami vykrajujte hviezdičky alebo iné tvary, ktoré sa vám páčia. Ukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
Keksíky pečte 10-12 minút, záleží na trúbe. Radšej ich kontrolujte a vyberte ich, keď mierne začnú chytať zlatú farbu.
Úplne vychladnuté keksíky natrite džemom podľa chute a spojte. Najlepšie sa podľa mňa hodí marhuľový a ríbezľový džem. Ak ich neurobíte príliš tenké, budú mäkké už na druhý deň.
Dobrú chuť a krásne Vianoce ♥