Túto dobrotu som nazvala šošovicový hrniec, pretože nemá zmysel ho uvariť menej ako celý hrniec :) Nechcela som aby pripomínalo indický dal alebo curry, takže som ho zjemnila mandľovou smotanou.
Pri troške plánovania máte tento hrniec uvarený za 30 minút. Len nesmiete zabudnúť vopred namočiť šošovicu. Počítajte minimálne s 2 hodinami, ja namáčam aspoň 3, aby som jedlo nemusela variť zbytočne dlho.
Na finálne dochutenie používam omáčku Tamari, ktorá je bez lepku a má výbornú chuť. Patrí medzi veľmi zdravé ochucovadlá a viac sa o nej dozviete v tomto článku >>> Dochuťte si jedlo zdravo, robte to ako Japonci
170 g hnedej šošovice v suchom stave (1 hrnček)
1 cibuľa
2 PL olivového oleja
1 ČL soli
250 g cukety
1 batát
mleté čierne korenie podľa chuti
1 ČL mletej kurkumy
štipka mletého čili
2 PL paradajkového pretlaku
800 ml horúceho zeleninového vývaru alebo vody (ak by bolo jedlo príliš husté, ešte trochu pridajte)
2 PL omáčky Tamari
150 ml mandľovej smotany
Dostatočne vopred dajte namáčať šošovicu. Počítajte s namáčaním aspoň 2 hodiny.
Cibuľu speňte na oleji spolu so soľou. Pridajte cuketu pokrájanú aj so šupkou na približne 0,5 cm veľké kocky. Batát ošúpte a nakrájajte na asi 1,5 cm kocky. Pridajte ho do hrnca.
Zeleninu poprášte mletým čiernym korením a kurkumou a premiešajte. Pár minút duste pod pokrievkou.
Pridajte šošovicu bez namáčacej vody, trochu mletého čili a paradajkový pretlak. Zalejte horúcim vývarom alebo vodou.
Varte na miernom ohni asi 20 minút.
Pridajte omáčku Tamari a mandľovú smotanu a ešte minútu nechajte prejsť varom.
Môj tip: na poslednú minútu varenia tiež môžete do hrnca prihodiť niekoľko lístkov baby špenátu, ak ho máte radi.
Podávajte s ryžou alebo quinoou.
Dobrú chuť ♥